Cu mii de articole în limba engleză, limba română, limba franceză etc și multilingvism, OrthodoxWiki.org tinde să devină un echivalentul ortodox al Wikipedia.org. 

Inaugurat în noiembrie 2004, situl ortodox în limba engleză OrthodoxWiki.org s-a dezvoltat rapid în mai multe limbi. Astăzi cuprinde 10 limbi:

  1. araba
  2. bulgara
  3. greaca
  4. engleza
  5. franceză
  6. macedoneana
  7. română
  8. portugheză
  9. rusa
  10. spaniola

Proiectul în limba română a fost inaugurat în noiembrie 2006, și cuprinde în octombrie 2022 peste 2860 de articole. Oricine poate consulta articolele, dar pentru a edita este necesara crearea unui cont de editor.

Pe web suntem, cel mai adesea, consumatori. Astazi, din ce în ce mai mult și mai usor, putem deveni actori ai unor proiecte colaborative, precum acest ro.OrthodoxWiki.org.

Pentru cei care nu sunt famiarizați cu sistemul wiki, iata cateva din caracteristicile lui:

  • este un sistem de editare colaborativ: un articol se scrie si se dezvolta prin colaborarea toturor celor interesati; fiecare poate aduce un complement de informatie, sau sa participe in alte feluri la calitatea artuicolului (corecturi ortografice sau de punctuatie, de pilda); acest sistem colaborativ face ca articolele sa se imbunatateasca calititiv in timp, in mod continuu
  • editarile in sistemmul wiki sunt complet reversibile: nimic nu se pierde, toate variantele unui articol sunt pastrate in baza de date a sitului, si orice editare poate fi anulata cu un simplu click.

Informații complementare cu privire la OrthodoxWiki:

Faceți-vă deci un obicei bun de a trece din când în când prin ro.orthodoxwiki.org ca să vedeți ce articole ortodoxe noi mai sunt pe-acolo și chiar să dați o mână de ajutor, fie cu o traducere, fie cu o participare la îmbunătățirea unor articole sau la completarea unora care sunt doar schițate, fie cu colaborări mai consistente sau cum vor fi fiind ele, pentru că din mai multe picături de apă puse împreună se face un pahar plin pe care cineva îl va bea și se va răcori sufletește, iar noi vom avea plată ca și cum chiar Domnului Hristos i-am fi dat să bea (Matei 25, 31-46).


Pr. Iulian Nistea - administrator ro.orthodoxwiki.org și fr.orthodoxwiki.org 
Facebook: http://www.facebook.com/ro.OrthodoxWiki.