[skinDuminica 26 octombrie 2008, a 19-a dupa Pogorarea Duhului Sfant, a 6-a dupa inaltarea Sfintei Cruci, glasul 2.[/skin]

Troparul invierii (glas 2)

Cand Te-ai pogorat la moarte, Cela ce esti Viata cea fara-de-moarte, atuncea iadul l-ai omorat cu stralucirea Dumnezeirii; si cand ai inviat pe cei morti din cele de desubt, toate Puterile ceresti au strigat: Datatorule de viata, Hristoase, Dumnezeul nostru, slava Tie!

Troparul sfantului Dumitru (glas 3)

Mare aparator te-a aflat intru primejdii lumea, purtatorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe pagani. Deci precum mandria lui Lie ai infrant, si la lupta indraznet pe Nestor l-ai facut, asa, Sfinte Dimitrie, roaga-l pe Hristos Dumnezeu, sa ne daruiasca noua mare mila.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh...

Codacul sfantului Dumitru (glas 2)

Cu curgerile sangiurilor tale, Dimitrie, Biserica Dumnezeu a rosit-o, Cel ce ti-a dat tie tarie nebiruita; si pazeste cetatea ta nevatamata, caci tu esti intarirea ei.

...Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Apostolul

Apostolul Duminicii: Efeseni 2, 4-10

Fratilor, Dumnezeu, bogat fiind in mila, pentru multa Sa iubire cu care ne-a iubit, pe noi cei ce eram morti prin gresealele noastre, ne-a facut vii impreuna cu Hristos a?? prin har sunteti mantuiti! a?? Si impreuna cu El ne-a sculat si impreuna ne-a asezat intru ceruri, in Hristos Iisus, ca sa arate in veacurile viitoare covarsitoarea bogatie a harului Sau, prin bunatatea ce a avut catre noi intru Hristos Iisus. Caci in har sunteti mantuiti, prin credinta, si aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu; nu din fapte, ca sa nu se laude nimeni. Pentru ca a Lui faptura suntem, ziditi in Hristos Iisus spre fapte bune, pe care Dumnezeu le-a gatit mai inainte, ca sa umblam intru ele.

Apostolul pentru sfantul Dimitrie: 2 Timotei 2, 4-10

Nici un ostas nu se incurca cu treburile vietii, ca sa fie pe plac celui care strange oaste. Iar cand se lupta cineva, la jocuri, nu ia cununa, daca nu s-a luptat dupa regulile jocului. Cuvine-se ca plugarul ce se osteneste sa manance el mai intai din roade. intelege cele ce-ti graiesc, caci Domnul iti va da pricepere in toate. Adu-ti aminte de Iisus Hristos, Care a inviat din morti, din neamul lui David, dupa Evanghelia mea, pentru Care sufar pana si lanturi ca un facator de rele, dar cuvantul lui Dumnezeu nu se leaga. De aceea toate le rabd, pentru cei alesi, ca si ei sa aiba parte de mantuirea care este intru Hristos Iisus si de slava vesnica.


Aliluia

Aliluia de duminica, glas 2
Ps 19, 1 si 10

Sa te auda Domnul in ziua necazului si sa te apere numele Dumnezeului lui Iacob.
V. : Doamne, mantuieste pe imparatul si ne auzi pe noi, in orice zi Te vom chema.

Aliluia sfantului, glas 4
Ps 91, 12 si 13

Dreptul ca finicul va inflori si ca cedrul cel din Liban se va inmulti.
V. : Rasaditi fiind in casa Domnului, in curtile Dumnezeului nostru vor inflori.


Evanghelia

Evanghelia duminicii: Luca 8, 26-39

in vremea aceea, Iisus a ajuns cu corabia in tinutul Gerghesenilor, care este in fata Galileii. Si iesind pe uscat, L-a intampinat un barbat din cetate, care avea demon si care de multa vreme nu mai punea haina pe el si in casa nu mai locuia, ci prin morminte. Si vazand pe Iisus, strigand, a cazut inaintea Lui si cu glas mare a zis: Ce ai cu mine, Iisuse, Fiul lui Dumnezeu Celui Preainalt? Rogu-Te, nu ma chinui. Caci poruncea duhului necurat sa iasa din om, pentru ca de multi ani il stapanea, si era legat in lanturi si in obezi, pazindu-l, dar el, sfaramand legaturile, era manat de demon, in pustie. Si l-a intrebat Iisus, zicand: Care-ti este numele? Iar el a zis: Legiune. Caci demoni multi intrasera in el. Si-L rugau pe El sa nu le porunceasca sa mearga in adanc. Si era acolo o turma mare de porci, care pasteau pe munte. Si L-au rugat sa le ingaduie sa intre in ei; si le-a ingaduit. Si, iesind demonii din om, au intrat in porci, iar turma s-a aruncat de pe tarm in lac si s-a inecat. Iar pazitorii vazand ce s-a intamplat, au fugit si au vestit in cetate si prin sate. Si au iesit sa vada ce s-a intamplat si au venit la Iisus si au gasit pe omul din care iesisera demonii, imbracat si intreg la minte, sezand jos, la picioarele lui Iisus si s-au infricosat. Si cei ce vazusera le-au spus cum a fost izbavit demonizatul. Si L-a rugat pe El toata multimea din tinutul Gerghesenilor sa plece de la ei, caci erau cuprinsi de frica mare. Iar El, intrand in corabie, S-a inapoiat. Iar barbatul din care iesisera demonii il ruga sa ramana cu El. Iisus insa i-a dat drumul zicand: intoarce-te in casa ta si spune cat bine ti-a facut tie Dumnezeu. Si a plecat, vestind in toata cetatea cate ii facuse Iisus.

Evanghelia Sfantului Dumitru: Ioan 15, 17-16, 2

Zis-a Domnul: Aceasta va poruncesc: sa va iubiti unul pe altul. Daca va uraste pe voi lumea, sa stiti ca pe Mine mai inainte decat pe voi M-a urat. Daca ati fi din lume, lumea ar iubi ce este al sau; dar pentru ca nu sunteti din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea va uraste. Aduceti-va aminte de cuvantul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decat stapanul sau. Daca M-au prigonit pe Mine, si pe voi va vor prigoni; daca au pazit cuvantul Meu, si pe al vostru il vor pazi. Iar toate acestea le vor face voua din cauza numelui Meu, fiindca ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis. De n-as fi venit si nu le-as fi vorbit, pacat nu ar avea; dar acum n-au cuvant de dezvinovatire pentru pacatul lor. Cel ce Ma uraste pe Mine, uraste si pe Tatal Meu. De nu as fi facut intre ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a facut pacat nu ar avea; dar acum M-au si vazut si M-au urat si pe Mine si pe Tatal Meu. Dar (aceasta), ca sa se implineasca cuvantul cel scris in Legea lor: "M-au urat pe nedrept". Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu il voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede, acela va marturisi despre Mine. Si voi marturisiti, pentru ca de la inceput sunteti cu Mine. Acestea vi le-am spus, ca sa nu va smintiti. Va vor scoate pe voi din sinagogi; dar vine ceasul cand tot cel ce va va ucide sa creada ca aduce inchinare lui Dumnezeu. Si acestea le vor face, pentru ca n-au cunoscut nici pe Tatal, nici pe Mine.


Chinonice

Chinonic de Duminica, glasul al 8-lea
Psalm 148, 1

Laudati pe Domnul din ceruri,
Laudati-L pe El intru cele inalte.
Aliluia, Aliluia, Aliluia.

Chinonicul Sfantului Dimitrie, glas 2
Psalm 111

intru pomenire vesnica va fi dreptul;
de vorbire de rau nu se va teme.
Aliluia, Aliluia, Aliluia.


Viata sfantului Dimitrie

Sfantul Dimitrie a trait la Tesalonic in vremea imparatilor Diocletian si Maximian (284-305). Provenea din una din cele mai nobile familii din Macedonia, si era admirat de toti, nu doar pentru nobletea si frumusetea lui exterioara, ci si pentru virtutile sale, pentru intelepciunea si bunatatea sa.

Inca din tinerete a devenit strateg si specialist in arta militara, asa incat in ciuda varstei lui, a fost numit general al armatelor Tesaliei si proconsul al Greciei de catre Maximian Galeriu, Cezarul Greciei si al Macedoniei.

Toate aceste onoruri nu l-au facut pe Dimitrie sa piarda din vedere lucrurile cele mai importante, si anume cele legate de mantuirea sufletului. Fiind dintru inceput evlavios si invatator al credintei in Iisus Hristos, isi petrecea o buna parte a fiecarei zile cu invatarea si interpretarea invataturii lui Hristos, in public si fara sa se ascunda, asa incat multi pagani din Tesalonic si din regiune s-au convertit la crestinism, in ciuda persecutiilor pornite de imparat impotriva crestinilor.

Biruitor in razboiul contra scitilor, in drum spre Roma, imparatul Maximian s-a oprit la Tesalonic pentru a fi aclamat de popor si a sacrifica zeilor. Cativa pagani invidiosi din oras au profitat de aceasta ocazie pentru a se plange imparatului si a-l denunta pe Dimitrie ca este crestin. Manai imparatului a devenit repede furie, cand a aflat ca Dimitrie nu doar era ucenic credincios al lui Hristos, dar si predica public credinta crestina.

Deci a poruncit imparatul sa fie prins sfantul si sa fie pus intr-o temnita umeda din subsolul unei bai publice. Si laudandu-se imparatul cu un om al lui ce-l chema Lie si indemnand pe oamenii cetatii sa iasa sa se lupte cu el - caci intrecea acesta pe toti cei de varsta lui la marimea trupului si la putere -, un oarecare tanar crestin, pe nume Nestor, mergand la Sfantul Dimitrie in temnita, ii zise: "Robule al lui Dumnezeu, vreau sa ma lupt cu Lie. Roaga-te pentru mine". Iar sfantul insemnandu-l la frunte cu semnul crucii, ii zise: "Si pe Lie vei birui si pentru Hristos vei marturisi". Deci luand Nestor indrazneala din cuvintele acestea, merse de se lupta cu Lie si-i puse semetia lui jos, omorandu-l. De care lucru imparatul rusinandu-se, s-a mahnit si s-a maniat.

Si fiindca s-a aflat ca Sfantul Dimitrie a indemnat la aceasta pe Nestor, a trimis ostasi si le-a poruncit sa-l strapunga cu sulitele pe sfantul in temnita, pentru ca a fost pricina injunghierii lui Lie. Si facandu-se aceasta, indata marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, facand dupa moartea sa multe minuni si uimitoare tamaduiri. Apoi din porunca imparatului s-a taiat si capul Sfantului Nestor (pomenirea lui Nestor se face la 27 octombrie). - Sursa: ro.OrthodoxWiki.org


Alte resurse