3-10 martie 2011

EDITURA TEOGNOST si MANASTIREA BRANCOVEANU

Va invita la vernisajul expozitiei de fotografie
DE DRAGUL PARINTELUI TEOFIL
(3-10 martie 2011)

Joi, 3 martie, ora 18,
Catacomba Librariei Humanitas
Str. Universitatii nr. 4, Cluj-Napoca

Program de vizitare:
luni-sambata 11-18
duminica 12-15

Va asteptam!


COMUNICAT DE PRESA


DE DRAGUL PARINTELUI TEOFIL
Expozitie de fotografie
3-10 martie 2011
Catacomba Librariei Humanitas
Cluj-Napoca, Str. Universitatii nr. 4

Editura Teognost din Cluj-Napoca in colaborare cu Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus organizeaza in perioada 3-10 martie 2011 expozitia de fotografie intitulata "De dragul Parintelui Teofil". Dedicata Parintelui Arhimandrit Teofil Paraian (3 martie 1929 - 29 octombrie 2009), unul dintre cei mai mari duhovnici contemporani, expozitia va prezenta pe simeze fotografii vechi din colectia Manastirii Brancoveanu, precum si fotografii recente realizate de Dorin Berian, Ioan Ginsca, Ovidiu Man, Ovidiu Muraru, Horea Preja, Andrei Rosetti, Pantelimon Susnea si Serafim Vuc.
Expozitia va mai cuprinde texte reprezentative din cuvantarile parintelui precum si un panou interactiv pe care vizitatorii vor putea expune fotografii personale cu Parintele Teofil.

Vernisaj: joi, 3 martie 2011, ora 18.00, Catacomba Librariei Humanitas,
Cluj-Napoca, Str. Universitatii nr. 4

Curatorul expozitiei: pr. Ioan Ginsca
Program de vizitare: luni-sambata 11-18; duminica 12-15


PARINTELE TEOFIL PARAIAN
Scurta biografie

Parintele Teofil s-a nascut la 3 martie 1929 intr-o familie de plugari din satul Toparcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele Ioan. S-a nascut fara vedere, motiv pentru care urmeaza cursurile unei scoli primare pentru nevazatori la Cluj-Napoca, intre anii 1935 - 1940. isi continua cursurile la o scoala de nevazatori la Timisoara, intre anii 1942 - 1943, iar pana in 1948 urmeaza, tot in capitala Banatului, cursurile liceale intr-un liceu teoretic pentru vazatori. in aceasta perioada il cunoaste pe parintele Arsenie Boca, cel care-l va initia in viata duhovniceasca.

Preocuparea pentru viata religioasa si pentru aprofundarea cunostintelor teologice il determina sa urmeze cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu, intre anii 1948 - 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotararea de a intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. Dupa patru luni este calugarit in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului si primeste numele de Teofil, cuvant provenit din limba greaca ce se traduce cu "iubitor de Dumnezeu". La sapte ani de la calugarie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, parintele Teofil este hirotonit diacon de catre Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, dupa 23 de ani de diaconie este hirotonit preot de catre Mitropolitul Antonie Plamadeala. Tot atunci primeste si hirotesirea intru duhovnic. In anul 1986 parintele Teofil este hirotesit protosinghel, iar in anul 1988 arhimandrit.

Din anul 1992 parintele a inceput sa raspunda invitatiilor din tara si sa participe in aproape toate orasele importante din Romania la conferinte duhovnicesti, de obicei in perioada Postului Mare sau in perioada Postului Craciunului.

Prin mutarea la cele vesnice, Parintele Teofil ne lasa o mostenire impresionanta intrupata in viata sa, in cuvintele sfintiei sale, in cele 40 de carti ale parintelui, in inregistrarile cu predici, conferinte sau interviuri realizate in ultimii 20 de ani.

Pentru mai multe detalii puteți acceasa următoarele pagini:  Parintele Teofil și Marturii despre Parintele Teofil.