Anul 2011 va marca adoptarea smartphone-urilor de către majoritatea utilizatorilor de telefoane portabile. Conform Market Force, la începutul anului 2011, în SUA 51% din consumatori dețin deja un smartphone, iar 33% intenționează să-și cumpere unul în următoarele 6 luni. Cifrele se vor extinde treptat și în țările din Europa.

Revoluția de democratizare a smartphone-urilor, începută de iPhone-ul de la Apple în iunie 2007, a fost continuată de sistemul Android de la Google începând cu octombrie 2008, care a și preluat ștafeta la sfârșitul anului 2010 [1]. Android și iPhone dețin împreună aproape 60% din piața sistemelor pentru telefoane mobile, și tendința lor de creștere va continua în 2011.

Această explozie a pieței smartphone-urilor nu a mers însă mână în mână cu grija pentru viața privată și confidențialitatea informațiilor utilizatorului. Atât Apple (iPhone și iPad, cu sistemul iOS) cât și Google (Androind) și-au dezvoltat rapid magazine online cu sute de mii de aplicații (o bună parte din succesul lor datorându-se acestei politici) închizând ochii la vulnerabilitățile aplicațiilor și la faptul că ele transmit informații private ale utilizatorului pe serverele creatorilor acestor aplicații, care apoi pot să le vândă companiilor de marketing online pentru realizarea unei publicități țintite, în funcție de locația și preferințele utilizatorului. Dacă Android nu are deloc o politică oficială pusă în aplicare în această privință (mulțumindu-se cu un „killer app”, care le permite să dezinstaleze de la distanță orice aplicație problematică atunci când e descoperită), pentru iPhone situația este mult mai gravă, deoarece Apple acordă aplicațiilor din magazinul lor o etichetă (label) de certificare Apple.

O anchetă The Wall Street Journal din 17 decembrie 2010 [2] arăta că 56 din cele 101 aplicații iPhone și Android testate de ei culeg și transmit pe serverele creatorilor aplicațiilor informații private, cum ar fi ID-ul unic al telefonului și indicații demografice. În aceeași investigație observă că 18 din cele 51 aplicații iPhone transmit informații chiar către serverele Apple, iar 38 din 101 către serverele Google. Dacă Apple și Google sunt teoretic firme de încredere, nu același lucru se poate spune despre toate firmele creatoare de aplicații. Această analiză jurnalistică nu a rămas fără consecințe în SUA. Pe de-a parte, o anchetă federală a fost declanșată de către Federal Trade Commission [3], iar pe de altă parte se manifestă din ce în ce mai mult în Senatul SUA dorința de a încheia o eră a „autoreglării” activităților de culegere și transmitere a datelor private.

Adevăratele semnale de alarmă au venit însă în februarie 2011, cu un studiu AVG Technologies / Ponemon Institute despre lipsa informare a utilizatorilor de smartphone-uri față de riscurile de securitate, și mai ales în mod concret la începutul lui martie 2011, când mai multe tipuri de viruși dedicați sistemului Android au fost descoperiți, provocând prima reacție publică oficială din partea Google [4].

Smartphone-urile au devenit adevărate mini-computere care pătrund din ce în ce mai mult în viața de zi cu zi a oamenilor. De unde și interesul crescând (și material, desigur) al hacker-ilor care fură informații private.

La rândul lor, soluțiile de securitate pentru smartphone-uri sunt puține și la început și ele, cele mai cunoscute și apreciate fiind AVG Antivirus, Lookout Mobile Security și Trend Micro Mobile Security.