PACE CELOR CE VIN — BUCURIE CELOR CE RÃMÂN — BINECUVÂNTARE CELOR CE PLEACÃCUPRINS
cuprinsul volumului

În loc de prefaţă: SCRISOARE CĂTRE DUHOVNIC

1. AGRESIUNEA
2. AMĂGIREA
3. CLEVETIREA
4. CUVÂNTUL SCRIS
5. DEPENDENŢA
6. EROTISMUL
7. FURTUL
8. HAOSUL
9. IDENTITĂŢI FALSE
10. JUDECĂTORII
11. LENEVIREA
12. NĂLUCIRILE
13. OCHII
14. PĂCATUL
15. RISCURILE
16. SINGURĂTATEA
17. TIMPUL
18. TRĂDAREA
19. URA
20. VINOVĂŢIA
21. ZARVA

 

MENIU
alte rubrici ale sitului
Ce este nou!
updated
Intrebari si raspunsuri
rubrica noua !
Despre spiritualitatea ortodoxa
Dosare ortodoxe
rubrica noua !
Un prim dosar:
cazul Tanacu
Mari duhovnici
in viata si adormiti
Media ortodoxa
photos - film - audio
analize internet
Traduceri
teologie si duhovnicie
Spiritualitatea ortodoxa
Despre noi
Patericul adnotat
Patericul Egiptean
Eseuri
updated
Mihai Neamtu, Nistea Iulian, Dinu Grigore Mos, Radu Teodorescu, Gheorghe Fedorovici
Simone Weil
1909-1943
Poeme
Jurnal athonit
literatura si duhovnicie
Ileana Malancioiu
poeta
Nistea writers
simbol crestin vechi

INTERACTIV
participarea Dvs
Legaturile Dvs
inscrieti-va situl !
Harta Vizitatorilor
Priviti si lasati un semn pe harta
Forum !
Participati la discutii
My Guestbook
Vizitati si semnati
Cartea de oaspeti

 

Legaturi rapide
situri speciale
Icoane bizantine
icones grecques-byzantines
Intrebari si raspunsuri
spiritualitatea ortodoxa
Calendar ortodox !
2005, sinaxar
vietile sfintilor
Credo.ro
Portal Ortodox
Zambete din pantecele mamei
Ortodocsi din Paris
Orthodoxes à Paris
Biserica Ortodoxa Romana din Paris
Parohia Sfintii Arhangheli
Filocalia.ro
NOU !
Asociatia OrtodoxRoNet
NOU !
OrtRadio
situl emisiunii radio
L'Eglise Orthodoxe aujourd'hui (Paris)
Teognost.ro
Grupul si Editura Teognost
Laurentiu Dumitru
un site de pastoratie
a tinerilor
Echo orthodoxe
blog orthodoxe

 

  www.nistea.com -> Media ortodoxa -> Internet

Cristian Şerban
 

INTERNETUL

Tinerii în faţa provocării

 


1. AGRESIUNEA

 

Agresiunea Internetului asupra omului este o realitate întărită prin fapte, mărturii, adevăr şi prin dovezi medicale incontestabile. La o importantă conferinţă a Asociaţiei Psihiatrice Americane desfăşurată la New York, dependenţa de Internet a fost inclusă pe lista bolilor care necesită acelaşi tip de abordare ca dependenţa de alcool, de droguri sau de jocuri pe calculator. Prin urmare, folosirea excesivă a Internetului este beţie, este drog, este un rău palpabil.
Un medic specialist psihiatru a sesizat la dependenţii de acest „drog” simptome nu numai psihice, ci chiar şi fizice: dureri de cap şi de coloană vertebrală, dar şi mai grav, simptome precum: tremurături sau nervozitate, atunci când pacientul nu are la îndemână Internetul[1]. Concluziona acest medic că Internetul ne mănâncă de vii, adică ne scurtează viaţa. Faptul că imediat după folosirea îndelungată utilizatorii au traume fizice şi psihice indică fără doar şi poate că aici avem un păcat pe care Dumnezeu îl consideră mare şi care trebuie pedepsit pe loc[2].
După dereglarea sistemului neuro-vegetativ, suferinţele fizice şi psihice ale omului pot dura o viaţă. O imagine poate sta în creierul unui om şi mai mult de douăzeci de ani, şi nu de puţine ori oamenii care vor să folosească Internetul în scopuri sănătoase trebuie să suporte publicitatea agresivă şi nedorită a unor site-uri (chiar pornografice). Multe dintre aceste site-uri se deschid automat şi la fel de multe au comenzi inverse. Adică din meniul calculatorului, dorind să părăseşti pagina respectivă, ea se afişează.
Luând o oglindă mică şi mergând cu ea în dreptul unei oglinzi mari, putem vedea imaginea reflectată de atâtea ori, încât numărătoarea este practic imposibilă. Acesta este şi principiul după care funcţionează agresiunea prin publicitate pe Internet. Apare un banner publicitar (de multe ori cu tentă erotică) şi poate doreşti să-l închizi. Urmezi procedura normală, dar acesta îţi răspunde invers, afişându-se. Pentru a ieşi din lanţul de site-uri înrudite ca tematică (pe „principiul oglinzii”, amintit mai sus) şi la fel de obscene, unii adoptă la repezeală o soluţie de compromis: închiderea forţată a calculatorului, care dăunează întregului sistem. Iată, prin urmare, un tip de agresiune care poate avea şi efecte pecuniare notabile.
Într-o căutare pe Internet de câteva secunde, se poate constata cifric că „sex” şi „crimă” sunt cuvinte conţinute de peste patru sute de mii de site-uri şi pagini web (numai în limba română), în vreme ce cuvinte ca „Dumnezeu” sau „Iisus” abia ating câteva zeci de mii de rezultate. Internetul este de multe ori teatru de război între apărătorii moralităţii şi amatorii de distracţii „ieftine”. Aceştia din urmă au arme mai multe şi mai perfide. Un bun creştin nu se va teme însă de oştire multă.
Pentru vizitele pe care ţi le poate face străinul în calculatorul tău, pentru furtul celor ce-ţi aparţin, pentru spionaj, pentru iscodiri, sunt foarte puţine remedii. Prin urmare, pe Internet ţi se pare că stai de vorbă cu prietenul, dar în orice clipă, în afară de faptul că cineva ştie exact ce faci şi unde eşti, poţi fi contactat de cineva care te duşmăneşte sau vrea să te indispună, aruncându-ţi vorbe vulgare. Agresiunea verbală este şi ea evidentă[3].
Alt asalt asupra celui împătimit de Internet este cel al viruşilor. Însuşi termenul de virus cuprinde în el noţiunea de boală. Dacă sistemul s-a infectat, automat se poartă ca un om bolnav, care nu mai răspunde la comenzi la fel ca unul sănătos. Agresiunea asupra sistemelor, atacul viruşilor au o fineţe în viclenie greu de închipuit. Internetul poate constitui o împărăţie a răului şi prin aceasta - că vezi cum, în mod paradoxal, cineva din aceeaşi barcă se întoarce împotriva cârmaciului ca să scufunde barca. Unii dintre dependenţii de Internet şi calculatoare se ocupă de producţia unor astfel de viruşi, iar alţii se ocupă de anihilarea lor într-un proces pueril şi ridicol, care ne desluşeşte că instrumentele de manipulare a omului sunt dinspre partea stăpânitorilor iadului. Toată suflarea credincioşilor se pleacă lui Dumnezeu, întreit în Persoane, dar împărăţia întunericului are elemente răzvrătite care au acelaşi scop de milenii: să le răpească oamenilor bunul cel mai de preţ - mântuirea.
Câţiva medici pediatri au atras atenţia asupra faptului că luminile stridente, mişcările bruşte, cum sunt cele în flash, culorile vii, radiaţiile monitoarelor de calculator pot dăuna individului şi în special copiilor. Poziţia stând pe scaun, ore în şir, nu este indicată, dând şi ea naştere unor afecţiuni medicale. După mai multe ore de utilizare a calculatorului, individul este stresat, epuizat, cu ochii roşii, împăienjeniţi, apatic, fără vlagă, obosit peste măsură. Din nou avem agresiune fizică, agresiune căreia repede îi pot cădea victime chiar copiii noştri de nu vom înţelege că un calculator poate deveni prin utilizarea neadecvată un instrument de plăcere păcătoasă sau unul de tortură.
Pentru a face faţă acestor agresiuni, sunt câteva remedii, cum ar fi: să alegem o poziţie pe scaun cât mai corectă, să folosim ochelari protectori chiar dacă nu acuzăm probleme oftalmologice, să optăm pentru monitoare cu radiaţii mai scăzute[4], iar după lucru îndelungat sunt aproape obligatorii plimbările în natură.
Să ne rugăm Marelui şi Înduratului Dumnezeu să ne ferească de ispite şi de boli, căci, după cum am arătat mai sus, o boală se poate naşte şi din plăceri sau din neştiinţă în faţa unui computer aparent inofensiv.

__________________________________

[1] Între aceste popoare nu te vei linişti şi nu vei avea loc de odihnă. (Deutoronom 28, 64)

[2] Vei tremura ziua şi noaptea şi nu vei fi sigur de viaţa ta. (Deutoronom 28, 65)

[3] Care şi-au ascuţit ca sabia limbile lor şi ca nişte săgeţi aruncă vorbele lor veninoase, ca să săgeteze din ascunzişuri pe cel nevinovat. (Psalm 63, 3)

[4] Recomandate fiind cele cu cristale lichide.