PACE CELOR CE VIN — BUCURIE CELOR CE RÃMÂN — BINECUVÂNTARE CELOR CE PLEACÃCUPRINS
cuprinsul volumului

În loc de prefaţă: SCRISOARE CĂTRE DUHOVNIC

1. AGRESIUNEA
2. AMĂGIREA
3. CLEVETIREA
4. CUVÂNTUL SCRIS
5. DEPENDENŢA
6. EROTISMUL
7. FURTUL
8. HAOSUL
9. IDENTITĂŢI FALSE
10. JUDECĂTORII
11. LENEVIREA
12. NĂLUCIRILE
13. OCHII
14. PĂCATUL
15. RISCURILE
16. SINGURĂTATEA
17. TIMPUL
18. TRĂDAREA
19. URA
20. VINOVĂŢIA
21. ZARVA

 

MENIU
alte rubrici ale sitului
Ce este nou!
updated
Intrebari si raspunsuri
rubrica noua !
Despre spiritualitatea ortodoxa
Dosare ortodoxe
rubrica noua !
Un prim dosar:
cazul Tanacu
Mari duhovnici
in viata si adormiti
Media ortodoxa
photos - film - audio
analize internet
Traduceri
teologie si duhovnicie
Spiritualitatea ortodoxa
Despre noi
Patericul adnotat
Patericul Egiptean
Eseuri
updated
Mihai Neamtu, Nistea Iulian, Dinu Grigore Mos, Radu Teodorescu, Gheorghe Fedorovici
Simone Weil
1909-1943
Poeme
Jurnal athonit
literatura si duhovnicie
Ileana Malancioiu
poeta
Nistea writers
simbol crestin vechi

INTERACTIV
participarea Dvs
Legaturile Dvs
inscrieti-va situl !
Harta Vizitatorilor
Priviti si lasati un semn pe harta
Forum !
Participati la discutii
My Guestbook
Vizitati si semnati
Cartea de oaspeti

 

Legaturi rapide
situri speciale
Icoane bizantine
icones grecques-byzantines
Intrebari si raspunsuri
spiritualitatea ortodoxa
Calendar ortodox !
2005, sinaxar
vietile sfintilor
Credo.ro
Portal Ortodox
Zambete din pantecele mamei
Ortodocsi din Paris
Orthodoxes à Paris
Biserica Ortodoxa Romana din Paris
Parohia Sfintii Arhangheli
Filocalia.ro
NOU !
Asociatia OrtodoxRoNet
NOU !
OrtRadio
situl emisiunii radio
L'Eglise Orthodoxe aujourd'hui (Paris)
Teognost.ro
Grupul si Editura Teognost
Laurentiu Dumitru
un site de pastoratie
a tinerilor
Echo orthodoxe
blog orthodoxe

 

  www.nistea.com -> Media ortodoxa -> Internet

Cristian Şerban
 

INTERNETUL

Tinerii în faţa provocării

 


9. IDENTITATILE FALSE

 

Numele unui om are putere. Numele lui este persoana, numele lui este şi renume, numele lui rămâne şi după ce moare. Cei care folosesc Internetul îşi aleg însă pseudonime, nick-name-uri, zic ei, pentru a se uşura comunicarea. Adevărul este cu totul altul! Mulţi dintre utilizatorii Internetului apelează la nick-name-uri pentru că se ruşinează de acţiunile lor. Li se pare că în spatele unei identităţi false pot face orice, pot intra în calculatoare străine, pot fura parole sau programe, pot face liniştiţi propuneri de natură sexuală.

Foarte uşor însă cineva priceput în ale computerelor ţi-ar putea găsi adevărata identitate, folosindu-se de datele pe care le-ai introdus în calculator în momentul în care ai instalat sistemul. Adică fragilitatea unei identităţi false este sesizabilă, iar acest lucru poate fi confirmat şi de către cei care se ocupă de criminalitatea electronică, fenomen ce a luat o deosebită amploare în ultimii ani.

Spuneam că numele unui om înseamnă putere. Miile de sfinţi ai Bisericii au puteri de necontestat - în a săvârşi minuni, în a vindeca boli fără leac, în a scoate demoni. De multe ori este suficientă invocarea numelui sfântului1.

Când un om sub acoperirea unui nume fals face multe orori - supără, asupreşte, păgubeşte alţi oameni -, fără îndoială, peste un timp va căuta să-şi schimbe din nou identitatea. Admiratorul Internetului intră atunci într-o altă piele, într-o nouă eră, într-o dedublare de personalitate specifică bolilor psihice. Impactul oricărui pseudonim nu este nici el de neglijat. Căci o altă atitudine putem avea faţă de cel care intră pe Internet cu pseudonimul Senzualul şi alta faţă de cel care intră de exemplu cu nick-name-ul Teologul.

Când binecuvântarea dumnezeiască a coborât peste oameni, în special în epoca vechi-testamentară, s-a făcut schimbarea numelui ca semn al virtuţii, al binecuvântării, al sfinţeniei, al Legământului veşnic. Este cazul lui Avraam, părintele neamurilor, care s-a numit Avram, sau a lui Iacob, care a căpătat numele Israel. Comparativ, Dumnezeu a ales să schimbe numele unor aleşi, unor drepţi, unor împlinitori de lege, pentru un scop nobil. La polul opus, noi alegem o identitate falsă pentru a merge către fărădelegi monstruoase.

Sub identitate falsă, pe Internet se propun tot felul de afaceri, care mai de care mai dubioase, cum ar fi: lucrează pentru firma noastră în confortul propriei locuinţe, planul de marketing multi-level, structura piramidală de câştiguri financiare, evident, fictive, posibilitatea de a intra în industria vânzărilor on-line.

Utilizatorul Internetului este de multe ori agresat de ofertele de a face publicitate nu ştiu cărui site, de a sta pe chat contra unor sume de bani, de a primi un job, de a se înscrie la oferte promoţionale şi a comanda produse, de a participa la concursuri cu excursii exotice, de a îndeplini sarcini on-line ş.a. De multe ori, utilizatorul se trezeşte cu un premiu fabulos de la o firmă fictivă, care cere pentru ridicarea „cadoului” o sumă care la prima vedere pare modică. Ţinând cont că suma asta „mică” se va ridica poate de la câteva zeci de mii de păcăliţi, atunci micul furt se transformă în înşelătorie organizată. Evident, cel căruia i se promit vacanţe, maşini şi alte premii fabuloase nu va primi nimic, şi, în plus, se va expune prin simpla completare a unui formular la tot felul de propuneri de acest tip.

Înşelătoria are şi mai mare succes dacă în joc intră şi sentimentele. Nenumărate site-uri, în special din ţările care sunt catalogate mai slab dezvoltate, postează numele şi poza unor femei sau ale unor bărbaţi care doresc prietenie, căsătorie sau relaţii bazate pe sex. Chipurile celor de pe site sunt extrem de atrăgătoare, prezentarea lor este una „profesionistă”. Cel care intră în jocul acesta, în corespondenţă cu aceste personaje, este uimit cum evoluează lucrurile. Cineva din umbră are grijă ca, în funcţie de personalitatea celui care trebuie păcălit, să i se dea cam ce ar dori. Adică, dacă omul este romantic, i se răspunde ca atare, dacă e mai îndrăzneţ, se merge pe propuneri indecente, dacă e mai timid, este încurajat. Lucrurile merg bine până în momentul în care personajul fictiv cu care corespondezi te informează că se află în baza de date a unei agenţii matrimoniale sau a unui site specializat şi că pentru a continua corespondenţa este necesară o sumă care, evident, va fi plătită de credulul nostru utilizator.

Acest „nou turn babilonian” oferă o gamă aşa de largă de înşelătorii prin identităţi false, încât ni s-ar răpi mult timp dacă am încerca să le deconspirăm pe toate. Nu acesta este scopul - să deconspirăm, să demontăm, să înfierăm.

În măsura în care fiecare dintre noi mai are o fărâmă de credinţă, încercăm prin aceste umile rânduri să trezim bietele suflete care nu au nici o vină. De ce oare trebuie ele să suporte veşnicia iadului pentru că noi cu trupul şi simţirile am ales mici plăceri? „Pentru o mică plăcere, am cumpărat iadul”, zicea Sfântul Efrem Sirul în Plângerile sale. Şi realitatea vine, din păcate, să confirme că aceste mici şi „nevinovate” plăceri, şi industriile care le sprijină, au luat amploare de fenomen. Practic nu este casă în mediul urban unde să nu fie un calculator, care, în virtutea curentului „modernist”, este folosit şi de nepoţel dar şi de bunic. Riscurile de a face din copilul nostru un „homo-computerus” este imens şi deja vedem copii livizi, purtând ochelari de la vârste fragede, autişti, slabi, încăpăţânaţi, insensibili, autoritari, vorbind singuri, copii care fac parte din aşa numita „generaţie Internet”.

Poveştile, basmele de demult, cărţile, desenul pe asfalt, jocurile copilăriei au căzut toate în desuet.

Internetul modelează cu putere caractere şi personalităţi şi, dacă nu ne pasă de noi, să ne pese măcar de copiii noştri! Schimbarea numelui, falsa identitate nu este deloc răul cel mai mic pe care îl întâlnim pe Internet. Optând, sub un nume fictiv, pentru acţiuni necuviincioase şi chiar ilegale, Îl sfidăm direct pe Dumnezeu, adică pe Cel ce ne-a creat. Asta pentru că nu ne mai plecăm Numelui Său, ci începem să ne plecăm, ca în vremuri idolatre, viselor, poveştilor absconse, superstiţiilor, starurilor, modei timpului, societăţii2.

 

__________________________________

1 Pomenirea celui drept este spre binecuvântare, iar numele celor nelegiuiţi va fi blestemat. (Pilde 10, 7)

2 Cred ei în visele lor, pe care şi le povestesc unul altuia, să facă uitat, poporului Meu, Numele Meu, aşa cum au uitat părinţii lor Numele Meu, pentru Baal? (Ieremia 23, 27)