PACE CELOR CE VIN — BUCURIE CELOR CE RÃMÂN — BINECUVÂNTARE CELOR CE PLEACÃCUPRINS
cuprinsul volumului

În loc de prefaţă: SCRISOARE CĂTRE DUHOVNIC

1. AGRESIUNEA
2. AMĂGIREA
3. CLEVETIREA
4. CUVÂNTUL SCRIS
5. DEPENDENŢA
6. EROTISMUL
7. FURTUL
8. HAOSUL
9. IDENTITĂŢI FALSE
10. JUDECĂTORII
11. LENEVIREA
12. NĂLUCIRILE
13. OCHII
14. PĂCATUL
15. RISCURILE
16. SINGURĂTATEA
17. TIMPUL
18. TRĂDAREA
19. URA
20. VINOVĂŢIA
21. ZARVA

 

MENIU
alte rubrici ale sitului
Ce este nou!
updated
Intrebari si raspunsuri
rubrica noua !
Despre spiritualitatea ortodoxa
Dosare ortodoxe
rubrica noua !
Un prim dosar:
cazul Tanacu
Mari duhovnici
in viata si adormiti
Media ortodoxa
photos - film - audio
analize internet
Traduceri
teologie si duhovnicie
Spiritualitatea ortodoxa
Despre noi
Patericul adnotat
Patericul Egiptean
Eseuri
updated
Mihai Neamtu, Nistea Iulian, Dinu Grigore Mos, Radu Teodorescu, Gheorghe Fedorovici
Simone Weil
1909-1943
Poeme
Jurnal athonit
literatura si duhovnicie
Ileana Malancioiu
poeta
Nistea writers
simbol crestin vechi

INTERACTIV
participarea Dvs
Legaturile Dvs
inscrieti-va situl !
Harta Vizitatorilor
Priviti si lasati un semn pe harta
Forum !
Participati la discutii
My Guestbook
Vizitati si semnati
Cartea de oaspeti

 

Legaturi rapide
situri speciale
Icoane bizantine
icones grecques-byzantines
Intrebari si raspunsuri
spiritualitatea ortodoxa
Calendar ortodox !
2005, sinaxar
vietile sfintilor
Credo.ro
Portal Ortodox
Zambete din pantecele mamei
Ortodocsi din Paris
Orthodoxes à Paris
Biserica Ortodoxa Romana din Paris
Parohia Sfintii Arhangheli
Filocalia.ro
NOU !
Asociatia OrtodoxRoNet
NOU !
OrtRadio
situl emisiunii radio
L'Eglise Orthodoxe aujourd'hui (Paris)
Teognost.ro
Grupul si Editura Teognost
Laurentiu Dumitru
un site de pastoratie
a tinerilor
Echo orthodoxe
blog orthodoxe

 

  www.nistea.com -> Media ortodoxa -> Internet

Cristian Şerban
 

INTERNETUL

Tinerii în faţa provocării

 


15. RISCURILE

 

O adevărată reţea de riscuri îl împresoară pe utilizatorul Internetului, unele conştiente, alte greu sesizabile. Riscurile de natură medicală constatate statistic sunt legate de afecţiuni ale vederii, afecţiuni ale coloanei, dureri cervicale şi lombare. Alte senzaţii, cum ar fi cea de nisip în ochi, de gât înţepenit, ameţeli, dureri de cap, vertij, sunt realităţi iar nu invenţii.

Dacă împotriva unora ca acestea există remedii tot de natură medicală, aş vrea să mă aplec asupra celorlalte riscuri mai puţin sesizabile, riscurile care îi pândesc pe copii. Nu se poate nega: copiii care utilizează calculatorul şi Internetul sunt în număr din ce în ce mai mare. Despre riscurile la care se supun cei mici ar trebui să vorbim mai des.

Un pericol evident poate veni prin camera de chat. Acolo utilizatorul se expune de multe ori în faţa unui alt utilizator, care, în spatele unei porecle sau al unui nickname, poate ascunde o personalitate dubioasă, poate ascunde intenţii criminale, poate ascunde intenţii de natură sexuală. Copiii în special trebuie învăţaţi să nu îşi dea datele de identificare sau numărul de telefon unor neaveniţi, unor necunoscuţi. Copiii sunt vulnerabili la lucrurile murdare ale Internetului pentru că reprezintă o categorie uşor de influenţat şi manipulat.

Psihologii americani avertizează că cei mai expuşi la pericole sunt copiii care petrec mult timp pe Internet, cei care se simt singuri, cei care nu au fraţi şi surori, cei cu probleme medicale. Aceşti copii se arată dornici să cunoască noi persoane. Prin urmare, ei trebuie îndrumaţi spre un mod „sănătos” de a-şi alege partenerii de discuţie, chat, jocuri sau download.

Există câteva semnale de avertisment care pot indica părinţilor sau supraveghetorilor faptul că cel mic accesează site-uri interzise minorilor sau nerecomandate. Între aceste semnale, cele mai comune sunt: statul îndelung în faţa calculatorului, şi fără pauze, statul pe Internet în timpul nopţii, închiderea calculatorului brusc atunci când apari în camera lor, telefoane dubioase primite de la necunoscuţi, cadouri - chiar gratuite - primite prin poştă sau e-mail.

Părinţii mai trebuie să ştie că există metode studiate prin care copilul poate fi controlat şi mai apoi îndrumat dacă a apucat într-o direcţie greşită. Experţii sunt de acord, în marea lor majoritate, că cea mai bună metodă este să urmăreşti, discret şi constant, site-urile pe care cel mic le vizitează, urmând apoi, dacă s-a constatat ceva nelalocul lui, să i se vorbească copilului despre riscurile existente.

De asemenea, pot fi contactaţi furnizorii de acces Internet pentru a bloca anumite site-uri, canale sau opţiuni. Blocarea site-urilor cu tentă erotică este mai mult decât recomandată.

Poţi procura, de asemenea, aşa numitele filtre, ce sunt furnizate de provider, care blochează unele opţiuni pe baza unor cuvinte cheie. Ca părinte, te poţi interesa ce provider are astfel de servicii, şi poţi face un abonament.

Jocurile şi dependenţa de ele constituie de asemenea un risc al utilizatorului Internetului. În reţea pot fi găsite atât jocuri individuale, cât şi jocuri care leagă mai mulţi utilizatori. Jocurile în reţea între mai mulţi utilizatori sunt cele care creează cel mai rapid dependenţă, pentru că au la dispoziţie şi posibilităţi de chat şi cunoaştere a unor persoane noi. Dependenţa de Internet stă sub imperiul efectului „bulgăre de zăpadă”, căci se insinuează pe nesimţite, treptat, apoi merge spre definitiv, cu consecinţe grave. Când copilul tău îţi spune: „Hai că mai joc o rundă şi gata!”, avem un semn clar al dependenţei de acel joc şi de Internet în general.

Ca părinţi, trebuie să fim circumspecţi în ce priveşte blocarea accesului la unele site-uri sau urmărirea micuţului, pentru că acesta, dacă va înţelege că un lucru îi este interzis, mai mult îl va căuta, spre a-şi satisface curiozitatea.

Constrângerea nu este o metodă bună de educaţie. De aceea, copilul trebuie îndrumat cu blândeţe spre site-uri care îi sunt de folos; precizăm aici că acestea sunt numeroase.

Copilul poate să joace şah on-line, un sport pentru minte excelent. Copilul poate fi îndrumat spre site-uri şi softuri educaţionale unde să-şi îmbogăţească vocabularul, cultura generală, aptitudinile de comunicare, să înveţe o limbă străină, să participe la teste de perspicacitate sau de cunoştinţe generale, spre biblioteci virtuale pentru copii, spre tot ceea ce i-ar putea stârni interesul pentru a-şi contura o personalitate frumoasă şi sănătoasă.

Ce mai trebuie să facem noi ca părinţi pentru a ne feri copilul de capcanele Internetului? Trebuie să-i interzicem să-şi folosească numele adevărat, să dea oricui datele sale de identificare - adresă, număr de telefon, unitate de învăţământ. Dacă are un „prieten virtual”, află, ca părinte, în ce stadiu este această prietenie, cine este acel prieten şi ce intenţii are! Este bine pentru copil să nu răspundă sub nici o formă mesajelor de ameninţare sau propunerilor indecente, să înveţe să nu facă schimb de fotografii decât în maximum de siguranţă.

Iată alte câteva trucuri prin care poţi feri copilul de relele şi capcanele din reţea. Când copilul este singur acasă, nu-i lăsa calculatorul la îndemână. Chiar dacă ştie să-l închidă sau să-l deschidă, e bine, ca părinte, să parolezi accesul, şi atunci vei fi sigur că micuţul nu va intra nesupravegheat pe site-uri dăunătoare. Poţi vedea, cu opţiunea „History”, care au fost site-urile pe care el le-a accesat în ultima vreme. Atunci când îi dai voie copilului să lucreze la calculator, pentru a nu sta tot timpul lângă el, poţi alege ca ecranul calculatorului să fie orientat spre intrarea în cameră, asta ca să vezi de la distanţă cu ce se ocupă cel mic. Este indicat ca biroul pentru computer să fie aşezat în sufragerie, iar nu în intimitatea camerei copilului, unde acesta ar avea mai multă libertate de mişcare. Urmăreşte de asemenea facturile de telefon, facturile de la accesul Internet, şi dacă acestea cresc, trebuie să iei măsuri deoarece indică dependenţa.

E o realitate că cei mici pot avea un sprijin în calculator, un profesor virtual bun în conturarea personalităţii. La fel de adevărat este că un copil poate creşte armonios şi chiar mai sănătos fără calculator. Dezvoltarea, cizelarea unor anumite aptitudini pot aduce rezultate mult mai bune în conturarea micuţului ca individ decât cele pe care le aduce Internetul. Deci, în era calculatoarelor se poate trăi şi fără calculator, şi ar fi bine să încercăm.

Parabola Mântuitorului Hristos despre nevinovăţia pruncului este valabilă şi astăzi, pentru că dumnezeieştile cuvinte sunt veşnice. Nevinovăţia pruncului este de mare folos tuturor acelora care ţintesc să aibă un sfârşit creştinesc al vieţii lor, tuturor acelora care vor mântuirea. E cert că în zilele noastre copiii nu mai sunt chiar aşa nevinovaţi, şi asta pentru că accesul la informaţie le măreşte acestora capacitatea de memorare, le grăbeşte sporirea intelectuală, îi ajută să capete aptitudini de mici. Tot la fel de adevărat este că de mici, sub influenţa calculatorului, şi mai ales nesupravegheaţi, copiii chiar şi în vârstă de trei sau patru ani o pot apuca pe un drum greşit. De aceea, părinţilor le este indicată o bună cunoaştere a copiilor lor, o continuă comunicare şi, dacă se poate, o colaborare fructuoasă. Asta dacă dorim ca generaţiile de mâine să nu cadă şi mai rău decât cea actuală.

Cataclismele, cutremurele devastatoare, bolile multe şi fără leac, războaiele din fiecare colţ al lumii sunt mărturii ale căderii noastre, şi nu este greu să constatăm că s-au înmulţit aceste manifestări ale răului. De aceea, aplecarea către Dumnezeu constituie, fără dubii, un remediu în a mai salva ce se mai poate. Căci degeaba se înmulţeşte ştiinţa dacă scade mult credinţa.

De la zi la zi, omul se închină tot mai mult materiei, invenţiilor de ultimă oră şi îşi trăieşte viaţa într-un ritm halucinant şi vătămător. Rămâne întrebarea firească: unde ne vor duce toate acestea?

 

__________________________________