Pãrintele Dometie Mari duhovnici Nistea's Page
varianta fãrã diacritice românesti a acestei pagini

Sfantul Ghelasie de la RimetSfântul Ghelasie de la Râmeț

 

Viața
Moaștele
Mărturii și minuni
Tradiția despre moartea sfântului
Idealul creștin este sfințenia
Acatistul Sfântului Ghelasie de la Râmeț


 
Navigare

Viața

Cu mult înainte de a fi descoperită inscripția care-l pomenește pe Ghelasie ca Arhiepiscop al românilor din Transilvania, locuitorii satelor din împrejurimile mănăstirii cinsteau cu mare evlavie amintirea unui monah cuvios cu același nume. Tradiția populară relatează mai multe minuni făcute de Dumnezeu prin rugăciunile lui. Considerăm că acest cuvios este identic cu Arhiepiscopul Ghelasie și că el ar fi fost mai la început egumenul mănăstirii Râmeț. El și-a continuat viața aici, departe de zgomotul lumii, și după ce i s-a încredințat conducerea vieții duhovnicești a românilor transilvăneni, va fi strâns la mănăstire și tineri pentru a-i învăța și a-i hirotoni preoți.

Navigare

Moaștele

Prin anii 1937 -1938 a revenit la Râmeț de la Sfântul Munte ieromonahul Evloghie Oța originar din Geoagiul de Sus. Efectuându-se lucrări importante de restaurare, printre care și înlăturarea straturilor de pământ și pietriș depuse de viituri pe lângă biserică până sub ferestre, s-a descoperit un craniu gălbui, frumos și care, răspândea mireasmă plăcută. Se spune că luat de apa ce ieșise pe lângă biserică în urma săpăturilor, a ocolit-o de trei ori și s-a așezat pe fereastra sfântului altar. Călugării I-au așezat cu evlavie într-un loc curat neștiind al cui este.

După o vreme la mănăstire a venit o femeie din Maramureș, pe nume Maria, care fiind bolnavă de epilepsie i-a relatat părintelui stareț că a avut o descoperire cum că acel craniu este al Sfântului Ghelasie și are darul vindecării neputințelor omenești. Părinții au săvârșit Taina Sfântului Maslu pentru femeie și după ce aceasta s-a atins cu evlavie de capul Sfântului s-a vindecat de suferința ei. Părintele Dometie Manolache și maicile mai vârstnice au cunoscut-o pe această femeie; a stat de vorbă cu ea și actualul duhovnic, părintele Ioachim Popa.

În anii trecuți se spune că o mireasmă se răspândea din capul Sfântului învăluind mănăstirea și împrejurimile. Capul se păstrează într-o raclă de lemn în paraclis

Navigare

Mărturii și minuni

O credincioasă în vârstă, ce locuiește aproape de mănăstire, Leontina Groza, relata și ea minunea că femeia striga cu voce groasă, cu voce ca de bărbat: "suntem doisprezece,... ba suntem o sută!".

Moș Nicolae Bec, localnic din Râmeț, povestea și el câteva întâmplări deosebite legate de viața Cuviosului Ghelasie: niște oameni din jur au mers la strâns de fân în zi de duminică. Sfântul s-a dus și i-a mustrat pentru fapta lor, poruncindu-le să dea foc fânului adunat. Îndată din claia aprinsă a ieșit o arătare în chip de iepure. "Iată acesta v-a îndemnat pe voi să lucrați în ziua Domnului", a zis Cuviosul.

Tot tradiția locală a păstrat o întâmplare cu fântâna de la Hopagi, care se cheamă și astăzi "Fântâna Vlădichii". Locul respectiv se află la câțiva km de mănăstire. Într-o vară călugării s-au dus acolo să cosească fânul. Fiind cald au început să cârtească fiindcă nu aveau apă. Egumenul Ghelasie s-a rugat lui Dumnezeu și făcând de trei ori semnul Crucii cu toiagul și lovind cu el în pământ, a ieșit apă. Izvorul există și astăzi.

Navigare

Tradiția despre moartea Sfântului Ghelasie

Moartea lui a avut loc în chip minunat. Coborând de la Hopagi înspre mănăstire a murit călăre pe asin, care l-a dus singur acasă. În fața bisericii, unde s-a oprit, măgărușului i-a rămas imprimată copita în piatra care și astăzi se află în muzeu. Urma copitei a mai rămas atunci și pe o piatră în satul Brădești. Se povestește că la șapte biserici, între care și la mănăstire, clopotele au început să bată singure.

Multe alte fapte minunate le știe doar Dumnezeu și cei ce s-au bucurat de ajutorul Sfântului. În aceste vremuri de cumpănă, când țara își caută echilibrul, și încă nu și-l găsește, când singura salvare ne poate veni de la Dumnezeu prin Biserica strămoșilor noștri, îl socotim pe Sfântul Ierarh Ghelasie ca un dar al cerului, făcut transilvănenilor.

 

† Andrei

Arhiepiscopul Alba Iuliei


Puneti comentariile Dvs la acest text, sau la problematica lui în FORUM-ul alãturat !

Aceastã paginã a fost ultima oarã modificatã
la data de 
TOP
Nistea's Page
Meniu:
Me & Myself | Traduceri | Poeme | Eseuri
Spiritualitate | Patericul adnotat | Jurnal athonit
N-writers | Simone Weil | Ileana Mãlãncioiu
Mari duhovnici | Legãturile Dvs!

Copyright © 2000-2001, Iulian Nistea.
This file may be copied on the condition to specify the copyright notice.