Procesul Tanacu – sentinta

O liniste aproape desavarsita s-a asternut in ultimele luni, in mass-media, odinioara isterizata, asupra cazului Tanacu. Aproape ca nimeni nu a bagat de seama inceperea procesului, la 20 septembrie 2006. Zilele acestea insa, vom auzi cu siguranta din nou despre dosarul Tanacu, caci luni, 19 februarie 2007, la orele 14, va avea loc pronuntarea sentintei:

„Tribunalul Vaslui a dat luni sentinta in cazul fostului preot Daniel Petru Corogeanu si al celor patru foste calugarite, Nicoleta Arcalianu, Adina Cepraga, Elena Otel si Simona Bardanas, acuzati de moartea tinerei Irina Maricica Cornici. Astfel, preotul Daniel Petru Corogeanu a fost condamnat la 14 ani de inchisoare, Nicoleta Arcalianu la 8 ani de inchisoare, iar Adina Cepraga, Elena Otel si Simona Bardanas – la cate 5 ani de inchisoare. incadrarea juridica nu s-a schimbat fiind aceea de privare de libertate soldata cu decesul victimei. Cei 5 au declarat ca vor ataca sentinta Curtea de Apel Iasi.” [Rompres]

P.S. Continuare: http://www.nistea.com/blog/index.php/2007/11/26/40-marti-27-noiembrie-2007-act-final-in-procesul-tanacu

Acest articol a fost publicat în Evenimente ortodoxe și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Procesul Tanacu – sentinta

 1. pr_iulian spune:

  Am prezentat în decursul timpului multe materiale despre cazul Tanacu în rubrica Dosare ortodoxe. Dar nu mi-am spus parerea. Acum, dupa acest verdict vadit exagerat, care ar trebui probabil, în ochii judecatorilor, sa acopere "nevoia de justitie" a unei parti a opiniei publice, voi spune ce cred:

  Cazul parintelui Daniel Corogeanu este doar unul din multele cazuri de "malpraxis ortodox" : oameni smintiti la spovedanie, care ajung la spitalul de psihiatrie ; încuscriri de tot felul cu politicul ; colaborationism cu vechea si noua securitate ; practici rituale deviante, precum deschiderea cartii etc.etc. Doar ca, în cazul parintelui Daniel lucrurile au luat-o complet razna, într-un cumul de cauze, situatii si conjuncturi, care au dus la acest sfârsit nefericit al mortii "pacientului", sora Irina. Responsabilitati sunt de toate partile (parintele si maicile, institutia bisericeasca, sistemul medical etc.), dar "multimea" are nevoie de un tap ispasitor – mai multi tapi ispasitori risca sa dilueze "necesitatea de justitie" a subconstientului colectiv!

  Si atunci, din atatea malpraxis-uri ortodoxe / bisericesti, de ce tocmai parintele Daniel? – Nu e nici o conspiratie, decât poate aceea ca Dumnezeu si-a retras la un moment dat harul si acoperirea sa de pe un slujitor care se gasea intr-o grava atitudine de razvratire fata de Biserica ! Acum poate parintele Daniel nu mai este acelasi, poate a inteles ceva, duhovniceste, din aceasta nefericita experienta, care a tras si Biserica in gura detractorilor, hulitorilor si bârfitorilor ei. Multe decizii au fost luate la nivelul cel mai înalt – Sfântul Sinod -, ca urmare a acestei crize. Un lucru benific, pâna la urma – ar fi util poate ca cineva sa faca inventarierea aceastor hotarâri ale Sinodului.

  Acum poate, daca atât Sinodul, cât si parintele Daniel însusi au primit lectia, poate ca în recursul ce se va judeca la Înalta Curte de Casatie si Justitie a României (de catre trei judecatori cu multa experienta), Dumnezeu va face sa se ajunga la o condamnare echitabila, în care parintele Daniel si maicile sa nu mai fie "criminali" (i.e. cauzatori directi ai mortii sorei Irina), ci mai degraba "lucratori, nu rau intentionati, ai imprundetei si malpraxis-lui".

  Domnul cu mila!

  ++

 2. ferendino andrei spune:

  Acest caz a fost foarte mediatizat si, din punctul meu de vedere… apropo de tapul ispasitor, acesta, mai mereu este biserica.De ce?…Pentru ca SFANTUL SINOD al BOR, nu ia masuri pentru apararea slujitorilor Domnului, asa cum ar trebui sa faca.De ce reprezentanti ai bisericii nu si-au exprimat public opinia fata de acest caz?!Doar pentru ca parintele era impotriva miscarii ecumeniste, implicit impotriva arhiereilor care practica aceasta "ciuma" a secolului XXI? Pacat… credinta nu mai este asa cum ar trebui sa fie ea!

 3. antonio cristian spune:

  Intr-adevar, parintele Daniel Corogeanu a fost ales de catre oamenii legii drept tap ispasitor. Insa, nu cred ca ispaseste doar pacatele unor slujitori ai Bisericii, acoperite cu buna stiinta de inaltii ierarhi, ci si pe cele ale institutiilor statului responsabile de a??cazula?? Irinei. Am inca senzatia – si pana acum nimeni nu a putut sa mi-o risipeasca – ca de pe parinntele Daniel BOR si-a luat mainile, aducandu-i invinuiri mai grave decat au facut-o altii. Cine a tras la raspundere institutiile statului – casa de copii, spitalul etc. – pentru vina evidenta pe care o au si pentru malpraxisul de care medicii au dat dovada? Nimeni. Parintele sa plateasca! Mai de folos este sa piara un singur om decat sa iasa toate mizeriile sociale si cele bisericesti la suprafata pentru a fi starpite.
  Una peste alta cred ca parintelui i s-a facut o mare nedreptate si inca o data – daca mai era nevoie – am ramas profund dezamagit de reactiile Bisericii. Pacat!

 4. Alex spune:

  Este rusinos faptul ca sinodalii BOR au pornit din start de la prezumtia de vinovatie iar vladicul Corneliu s-a grabit, val-vartej,INAINTE de orice pronuntare a justitiei laice, sa-l invinuiasca pe parintele Daniel de crima abominabila si sa-l cateriseasca,ba inca si sa-l excluda din monahism (apropo, cum vine asta? Nu esti monah, odata ce depui voturile, odata pentru totdeauna? Pana si in puscarie esti monah,in fata Domnului,chiar in zeghe fiind. Sau vladicii nostri nu cred acest lucru?)…
  Este,cred,patognomonic pentru vremurile pe care le traim,de diluare a focului duhovnicesc,de micsorare a flacarii credintei.Sunt acum,cred,vremurile "cand cei ce va vor prigoni vor zice ca aduc slujba lui Dumnezeu."
  Ma bucur ca multi din crestinii lucizi inteleg aceasta.
  Cei cu adevarat iubitori de Hristos si de invatatura Bisericii dreptmaritoare inteleg iute ca cei mari care s-au lepadat de parintele Daniel asa de repede, s-au lepadat de asumarea oricarei responsabilitati a lor, ca ierarhi, fata de cerintele istoriei.
  Pentru ca pozitia ierarhului ortodox este oarecum permanent in opozitie curentului, in tensiune cu lumea secularizata.Ori ierarhia s-a grabit sa-si potriveasca vaslele taman in sensul curentului, sa se justifice,sa satisfaca isteria multimilor…
  Inca o data,ierarhia, – slava Domnului,nu integral,chiar daca unul gandeste altfel, tot e bine – a coborat rusinata si speriata capul in pamant,ca o fata batjocorita de betivul satului.
  Oare ce are de ascuns ierarhia? Oare de ce macar unul dintre cei de sus nu a murmurat timid, dar sa-l auzim si noi,asa:"Eu nu sunt de acord". Din teama pentru propria pozitie? Din teama pentru a nu fi dezvaluite fapte rusinoase ale unui trecut nu demult scurs? Nu stim, Domnul stie.
  Dumnezeu sa ajute parintelui Daniel!

 5. Adriana spune:

  Nu ma pricep sa fac comentarii de vinovatie sau nevinovatie a parintelui, dar am o nedumerire ca si credincioasa a bisericii ortodoxe. Stiu ca exista slujbele de alungare a diavolului(moliftele Sf. Vasilie), in care de multe ori se inatampla lucruri infricosatoare, avem o marturie si prin textele Sfintilor Parinti cand intr-o astfel de slujba indracitul striga "Lasa-ma Vasile, sau il omor pe acesta". Chiar eu am asistat odata la o manastire cu ocazia unei astfel de slujbe la asemenea lucruri care m-au infricosat. Se stie tot din marturii consemnate ca indracitii sint cu adevarat infricosatori si nu se poate trata, discuta cu acestia ca si cu oamenii normali; pe de alta parte si psihopatii se afla in situatii asemanatoare- de multe ori ei sint legati de pat chiar in spital pentru a nu isi face rau lor sau altora. Nu putem sti daca fata a fost sau nu mantuita prin slujba parintelui Corogeanu(Dumnezeu stie), dar evident ca nu a existat vreun soi de intentie criminala la mijloc.Dar daca familia aduce un astfel de indracit legat la preot(cum in acest caz a fost fratele fetei) pentru a ii citi rugaciunile de dezlegare, ce ar trebui sa faca preotul? Dupa acest caz Corogeanu, se pare ca risca sa fie acuzat de ucidere daca indracitul moare.

  Doamne ajuta!
  Adriana

 6. Gabriel spune:

  Eu cred ca parintele Daniel Corogeanu ar trebui sa accepte pedeapsa asa cum e ea, daca se conduce dupa invataturile ortodoxe. Daca este nevinovat ar trebui sa socoata aceasta pedeapsa ca pe o cununa si rasplata va avea el, iar daca e vinovat ar trebui sa se bucure ca bunul Dumnezeu i-a dat pedeapsa spre izbavirea lui.

 7. valentina spune:

  Imi pare rau pt parintele Daniel.
  Nu ma pricep si nici nu cunosc toate detaliile insa daca DUMNEZEU a ingaduit noi nu putem sa judecam . Poate asta este calea parintelui, poate este nevoie de el si acolo, precum a fost si cu VALERIU GAFENCU .Sunt oameni si acolo care au nevoie de sprijin.Nu putem sti planul pe care il are DUMNEZEU cu fiecare. Cu siguranta cineva se va folosi ,poate chiar si parintele,din aceasta incercare.

 8. Costin spune:

  Poate ca atitudinea ideala pentru parintele Daniel Corogeanu ar fi acceptarea sentintei asa cum este ea, dar pentru noi, o atitudine cat de cat corecta, cred ca impune o manifestare mai energica a dezacordului fata de aceasta nedreptate!
  Sunt intru totul de acord cu comentariul parintelui Iulian, si as dori numai sa adaug ca la o evaluare mai amanuntita, cred ca suntem toti responsabili, intr-o masura mai mica sau mai mare, de disfunctionalitatile institutiilor medicale, juridice sau bisericesti.
  Dumnezeu sa ajute parintelui Daniel si noua tuturor!

 9. pr. Pahomie spune:

  In Romania exista ARMATA TARII. Daca o persona din aceasta organizare trebuie sa fie judecata – judecata nu o face instanta civila ci TRIBUNALUL MILITAR. Aceasta pentru ca regulile specifice armatei nu le sunt cunoscute civililor, iar demnitatea de apartinator al armatei trebuie aparata doar de cei din casta lor.
  In Romania exista BISERICA ORTODOXA. Daca o persona din aceasta structura trebuie sa fie judecata – judecta o face instanta civila, CARE NICI NU ARE HABAR DE REGULILE BISERICESTI. Persoana (monah, monahie, preot sau alt slujbas) este injosita, scoasa din tipic, chestiune pe care eu o consider BLASFEMIE. Ce ma uimetse e faptul ca nimeni nu sa gindit ca ESTE ABSOLUT NECESAR UN TRIBUNAL BISERICESC, care sa aibe COMPETENTA LEGALA de instanta primara si doar daca hotaririle sale nu sunt repectate cel vinovat sa fie predat instantei civile. Speta exista in istoria si ar fi mult de spus. Sfintul Sinod ar trebui sa reflecteze la aceasta chestiune si sa initieze o propunere legislativa. Slujitorii biserici NU POT FI LASATI SA FIE INJOSITI, JIGNITI, INJURATI, SCUIPATI s.a. NOI SLUJIM BISERICA SI CREDINTA ORTODOXA, dac gresim, sa fim judecati dupa canoane MAI INTII.

 10. cecilia spune:

  Doamne IISUSE Hristoase,Fiul lui DUMNEZEU….

 11. pr.Antonie spune:

  In aceasta situatie,Biserica noastra Ortodoxa si in special SF SINOD al BOR,nu trbuia sa-si ia mainile de pe cel ce a fost tot un slujitior al aceleiasi institutii.Pr Daniel trbuia judecat tot de cel ce ia pus mainile pe cap hirotonind-ul si cantandu-i "Vrednic este",nu dat instantelor de drept civil care nici nu au auzit macar de rugaciuni pentru cei posedati de duhuri necurate.Daca va rabda va ajunge si el in randul celor care pe timpul comunistilor au infundat puscariile nevinovati,referindu-ne aici la multimile de sf. mucenici martiri de la Aiud,Gherla ,PItesti etc.Probabil a suparat prea mult pe cineva care l-a vrut in temnita.Rabda Pr.Daniele,pentru ca nu va fi in zadar!ai sa primesti cununa.
  Dumnezeu sa-ti ajute cuvioase pentru ca tot ce s-ar intampla,tot calugar vei fi infatisat in fata lui Hristos.

 12. Anca spune:

  HRISTOS A INVIAT!
  Noi ce scuze avem sa fim pasivi? E posibil ca de acum incolo nici un preot sa nu mai faca ceva pentru ajutorarea celor posedati, sa nu se mai citeasca Moliftele Sf. Vasile, sa se vorbeasca in soapta despre diavol, sa se cenzureze din ce in ce mai mult slujbele si cartile noastre sfinte. Urmatorul pas nu poate fi ca sinodul BOR incepe sa modifice slujbele prin scoaterea referirilor directe la diavol. Asa cum au facut cu Prohodul prin scoaterea referirilor la iudei ca fiind cei ce L-au ucis cu Hristos, asa cum au inceput sa faca cu Liturghia Sf.Ioan Gura de aur. Va sa zica ni se pare in regula cand ierarhii se dezic de Sfintii Parinti, cand se tot aud voci din partea teologilor cum ca Sfintii Parinti sunt cam duri si trebuie revizuiti. Apoi vor merge la slujbe ecmeniste cu paganii si ereticii, "pentru a se ruga pentru binele oamenilor la dumnezeul in care cred cu totii". Si uite asa se dezleaga satana si capata mai multa putere.
  Toate aceastea ni se intampla noua, bisericii ortodoxe. Si asta pentru ca permitem. Nu ajunge sa ne dam cu parerea la adapostul unui pseudonom intr-un spatiu virtual. Ia sa fi mers noi cu totii la tribunal in data cand se pregateau sa dea sentinta si sa aratam ca uite cata lume stie ca exista diavolul, ca Hristos vindeca indracitii si "nu scotea porumbei din ei". Nu vedeti cat de greu e sa afli cand e data la care se comunica sentinta? A vuit toata presa cand era de asmutit lumea impotriva parintelui, si prin asta, impotriva noastra a tuturor, ca Biserica. Acum nimeni nu ne spune cand se da sentinta finala. Si intre timp se fac presiuni asupra aparatorilor lor si impotriva parintelui si a maicutelor, si chiar presiuni la nivelul instantei de judecata iar ierarhii BOR nu sunt straini de asta. Va imaginati in ce situatie se vor afla ierarhii daca instanta va lua in considerare probele de la dosar si va da sentinta in consecinta, aceea de nevinovati?
  Mare grija oameni buni, sa nu fim tradatori prin tacerea si pasivitatea noastra!
  Doamne ajuta!

  PS. IPS Bartolomeu Anania m-a dezamagit cel mai mult prin tacerea lui. Mi-a spulberat si cea mai mica speranta ca mai avem macar un pastor adevarat. Dar se pare ca ratiunile diplomatice, chiar si in Biserica, au devenit mai importante decat Adevarul.

 13. Stefan spune:

  NOTA:Desi acest comentariu l-am mai postat si pe alte site-uri care au dezbatut aparitia cartii "De ce bat clopotele la Tanacu", doresc sa-l afisez si aici din dorinta sincera ca, un numar cat mai mare de persoane, sa cunoasca cat mai multe detalii despre acest caz extrem de mediatizat si sa mediteze mai profund la vremurile care ne asteapta si de care crestinii cred ca ar trebui sa fie constienti !
  Am cumparat de curand cartea "De ce bat clopotele la Tanacu" scrisa de Ieromonahul Savatie Bastovoi, reusind sa o citesc foarte repede si o recomand tuturor celor care sunt interesati de acest caz dramatic care arunca intr-o lumina extrem de proasta BOR. Si cand spun asta nu ma refer la perceptia pe care o are(deja!) Biserica in ochii a??europenilora?? si ai ecumenistilor, ci pe cea care a capatat-o in ochii simplilor si adevaratilor credinciosi, care ar fi dorit sa vada dovada unei reale iubiri si intelepciuni crestine din partea mai-marilor din Sfantul Sinod. Ma bucur mult pentru faptul ca Parintele Savatie stie sa-si ascuta constructiv cuvantul, luand atitudine ferma si demascand foarte clar incalificabila luare de pozitie a episcopului Corneliu Barladeanu, imediat dupa consumarea evenimentului de la Tanacu, si mai apoi cea a reactiei a??oficialea??, din partea BOR! Cinste pentru curajul avut (si de care nu au scapat a??neurechiatia??!) ma simt nevoit sa aduc, inca odata, celor care, la vremea respectiva, in 2005, au luat atitudine plina de discernamant duhovnicesc in apararea Ieromonahului Daniel Corogeanu si a celor 4 maicute: Pr.Prof.Dr.Vasile Raduca, Cornel Constantin Ciomazga, Dr.Pavel Chirila, Gelu Voican Voiculescu (o surpriza placuta pentru mine si nu numai pentru abordarea profund teologica a laturei demonologice din religia crestina), Mircea Platon, Pr.Gheorghe-Calciu Dumitreasa, Arhim. Gavriil Stoica(Man.Zamfira), avocatii Maria Ilisia si Antonie Popescu, si, nu in ultimul rand, realizatorului TV Dan Diaconescu care, cu toate a??pacatelea?? multor emisiuni absolut imorale pe care le gireaza, a fost singurul la acea data care s-a deplasat la Tanacu, luind un amplu interviu intregii obsti, din care, cei doritori, au putut sa-si formeze o opinie cat mai apropiata de adevar, la adapostul furiei bezmetice cu care presa acelor zile se napustise asupra a??criminalului cu barba rosiea??, manipuland iresponsabil opinia majoritatii oamenilor! De asemenea, nu ma pot abtine sa nu amintesc si pe cativa dintre cei care, desi teologi, au pus mana pe pietre, aruncand cu exces de zel alaturi de ateii de serviciu, singurele lor date nefiind decat cele livrate de presa a??libera si europeanaa??: in primul rand P.S. Corneliu Barladeanu si, alaturi de el, toti acei sinodali care s-au spalat pe maiini de niste smeriti slujitori ai unei simple si nestiute mananstiri prin incalcarea grava a sfintelor canoane precum si a celor de drept bisericesc! Apropo: nici pana astazi Prea Fericitul Teoctist nu a dat raspuns unei scrisori de pocainta publica pe care Ierom. Daniel Corogeanu a facut-o in 2005! Vorba Parintelui Savatie din carte:a??Oare nu inchidem noi usile pocainteia???! Va rugam Prea Fericite, nu lasati lucrurile asa! Va rugam, Prea Sfintiti Episcopi, nu mai adoptati tactica struto-iliesciana, de bagare a capului in pamant cand e vorba de apararea principiilor ortodoxe! Oare nu sunt prea multe cazurile de preoti cu fapte extrem de grave, multe relatate si de presa, si care au fost musamalizate realmente cu acceptul acelorasi sinodali?! Sa continui, insa! Absolut rusinosa atitudinea preotului Motoc care face grave deservicii Bisericii prin simpla sa aparitie la TV! Postul Realitatea TV si-a facut obiceiul de a-l chema in diverse dezbateri, iar modul sau artagos-incruntat de abordare,lipsit total de dragoste si intelegere, mie unuia imi repugna!(A mai fost invitat in 2006 la o emisiune a lui Mihai Tatulici cand, alaturi de alt preot a??de seamaa?? Alexandru Stan, au intrat relmente cu bocancii in bunacuviinta si credinta oamenilor din Letca Noua, spunandu-le, pe un ton inchizitorial, ca icoanele nu plang in bisericile ortodoxe, ceea ce se intampla de ani buni in biserica acelui sat, nefiind decat o incercare de inselatorie a preotului lor!!!) Faceti, va rugam prea cucernicilor de la Patriarhie, un bine acestui neam si nu mai trimiteti pe la emisiuni televizate asemenea exemplare, doxa de carte si regulamente, dar cu inimi impietrite! La fel s-au comportat ziaristii teologi Dan Ciachir si, mai ales Florian Bichir care s-au pronuntat absolut pripit vis-a-vis de acest caz, fara sa faca ceea ce un ziarist cu adevarat profesionist trebuia sa faca, anume investigatie! Rusine se cuvine, mai ales tuturor celor care s-au pronuntat(a se citi: au judecat!) aruncand invective si acuze nefondate nu doar celor de la Tanacu, cat, mai ales, credintei crestin-ortodoxe, facand prin aceasta act de apostazie de la adevarurile propovaduite de Mantuitorul Iisus Hristos in Sfinta Scriptura!
  in final imi exprim speranta ca aceasta carte a Parintelui Savatie va fi citita si de catre episcopii Sfantului Sinod, dar si de cei care vor rejudeca cazul Tanacu. Adevarul trebuie sa iasa la lumina si Parintele Daniel sa se intoarca la manastirea la care a slujit dimpreuna cu obstea sa, cu credinciosii care il cunosc, il iubesc si il asteapta, si nu sa stea prin temniti, cu infractorii de drept comun! Dar, in tara in care un medic violeaza si arunca pe geam o pacienta, fiind apoi eliberat, nu m-as mira prea tare de un alt deznodamant!

 14. unfrate spune:

  "Am cumparat de curand cartea "De ce bat clopotele la Tanacu" scrisa de Ieromonahul Savatie Bastovoi, reusind sa o citesc foarte repede si o recomand tuturor celor care sunt interesati de acest caz dramatic care arunca intr-o lumina extrem de proasta BOR"

  Cartea parintelui Savatie poate fi citita online aici:
  cuvant.wordpress.com/2007…

 15. arsenie spune:

  Intr-adevar, fratilor, este cel putin deranjanta atitudinea nepasataorea asinodalilor BOR fata de acest multmediatizat caz..Adevaratii credinciosi aun inteles ca parintele Daniel este nevinovat, dar…ce ne facem cu marea masa a populatiei care continua sa judece in necunostinta de cauza pe acest om? Vina pare a fi, intr-adevar, in primul rand a celor din Sf Sinod care sunt preocupati mai mult de diplomatia paguboasa a ecumenismului decat de apararea ortodoxiei…Pacat, mare pacat ca Ortodoxia noastra a ajuns sa fie condus de asemenea "diplomati de cariera" …
  Dumnezeu sa-l intareasca pe parintele nevinovat!
  Ma bucur din suflet ca (inca) mai exista credinciosi adevarati printre noi, chiar (si) din randul teologilor!!!

 16. Monica spune:

  Hristos a inviat!

  As vrea sa le spun celor care il invita pe pr. Daniel sa-si accepte pedeapsa, asa cum si pr. Savatie spune in cartea lui, sa mearga macar o data sa viziteze in temnita pe detinuti. Imi repugna aceasta atitudine, care nu numai ca nu e ortodoxa, ci e ipocrit-lasa oportunista! Crestinismul nu inseamna sa accepti pumni in cap in nestire, Dumnezeu nu ne vrea prosti, ne vrea "intelepti ca serpii si curati ca porumbeii", adica nevinovanti in purtare si cuget, si cu discernamant. Domnul S-a lasat rastignit, insa si inainte de aceasta iudeii Il cautau ca-L omoare. V-ati intrebat de ce S-a lasat rastignit atunci cand a facut-o? Poate pentru ca un sacrificiu are valoare doar in anumite momente : nu aruncati margaritarele voastre inainte porcilor… ca s-ar putea ca acestia sa nu inteleaga nimic si sa invite pe altii la smerita acceptare si lipsa de lupta…
  Mai zice ceva pr. Savatie, ceva ce ma face sa ma cutremur… si oamenii aia au tot o singura viata, ca a voastra, ca a noastra. Oare lor cum le-o fi? E usor sa-l indemni pe altul sa rabde nedreptatile, nu-i asa?

 17. Stefan spune:

  Monica, ai perfecta dreptate! Mai mult, este o chestiune de principiu; nu e vorba pana la urma doar de parintele Daniel si cele patru maicute(in paranteza fie spus, s-au comportat admirabil, asemenea primilor crestini ce urmau a fi martirizati, pe perioada detentiei din 2005-a se citi presa vremii si declaratiile colegilor de celula, unul dintre ei fiind D-tru Sechelariu!)cat mai ales de culpabilizarea intregii Biserici Ortodoxe si a practicilor ei considerate vetuste, "de ev mediu"-dupa cum ii place presei sa accentueze!Condamnarea Lotului Tanacu si punerea in aplicare a sentintei, echivaleaza cu o condamnare fatisa a Ortodoxiei romanesti! Fiti siguri ca de aici inainte toate incercarile de denigrare a Bisericii, vor fi automat legate de "barbarii" de la Tanacu, manastirea de acolo devenind deja emblema ce va fi aplicata cu regularitate pe fruntea imaginii BOR. Tocmai din acest motiv parintele Daniel si cele patru maicute nu trebuie sa cedeze si sa inceteze in a-si sustine nevinovatia si, mai ales, se cuvine a fi reevaluat cazul de catre o Comisie a BOR care sa analizeze la rece, cu toate datele ce au iesit intre timp la iveala, ridicand de pe umerii celor cinci nedreptatea srigatoare la cer ce li s-a facut !
  Altminteri, repet, desi au cosiderat ca s-au apalat pe maiini de acest caz, Sinodalii vor resimti primii si in cea mai mare masura efectul de bumerang al deciziei lor de acuzare din 2005, prin care dau apa la moara – sa ma ierte Dumnezeu! – iresposabilei luari de pozitie a Episcopului Corneliu Barladeanu, care a cantat in struna presei demonice, avida de scandaluri cu parfum de tamaie !
  Cat despre Parintele Daniel si cele patru maicute, nu-mi fac griji, in sensul ca stiu sigur ca ei pot trai la fel de duhovniceste orice le-ar rezerva Pronia cereasca! Cred totusi ca au suferit cu varf si indesat in acesti doi ani de zile in care au fost rastigniti realmente peste tot unde s-a adus vorba de cele intamplate la Tanacu. Sa nu mai vorbim de faptul ca ei nu pot aparea in public aproape nicaieri, fara riscul de a fi scuipati si injurati! Asta, in cel mai fericit caz!
  Sa ne rugam cu totii pentru Parintele Daniel si cele patru maicute, precum si pentru biruinta Adevarului !

 18. Marius spune:

  Nu-mi dau seama de ce anume Parintele si Maicutele au fost condamnati la inchisoare, atat timp cat, ca reprezentanti ai bisericii, in cadrul exorcismului, au urmat intocmai regulile (citirea catorva molifte din moliftelnic, probabil acatiste)impuse. Reprezentantii tribunalului, dupa parerea mea, nu au nimic a face cu universul bisericii si al credintei, asadar nu au niciun drept sa condamne niste oameni nevinovati. O gramada de oameni, extraordinar de ipocriti si de prefacuti, l-au acuzat pe Parinte, dupa cum am remarcat la televizor, de crima, pe cand el tot ce a incercat sa faca a fost sa scape sufletul unui seaman al sau de sub stapanirea diavoleasca! Candva adevarul va iesi la lumina, si toti cei care-i nedreptatesc acum pe Parinte si maicute vor plati candva!

 19. COTARTA GABRIELA-ELENA spune:

  IMI PARE NESPUS DE RAU PENTRU PROFESIONALISMUL JURNALISTILOR NOSTRI CARE LASA DE DORIT.ACEEA TANARA NEFERICITA, IRINA-MARICICA CORNICI NU ERA NICI MACAR SORA DE MANASTIRE. DE UNDE AU SCORNIT-O CA ERA MAICUTA! AU DEZINFORMAT OPINIA PUBLICA, NU SE POATE ASA CEVA SA SCRII FARA SA FII DOCUMENTAT. JALNIC!!
  IRINA CORNICI S-A PRIPASIT LA TANACU, ACEASTA FIIND ALUNGATA DE PARINTI IN PRIMUL RAND SI APOI OBLIGATA SA SUPORTE CRIZELE SI NEAJUNSURILE SOCIALE CREATE DE CEI IMBUIBATI CARE AU DUS SOCIETATEA INTR-UN DEZASTRU ECONOMIC SI POLITIC DE NEINCHIPUIT. SOBORUL MANASTIRII FORMAT DIN ACEI TINERI NU AU FACUT DECAT SA O AJUTE, EI NU AVEAU DE UNDE SA STIE CA ERA FOARTE BOLNAVA. CAUTATI VINOVATUL IN ALTA PARTE!!! SE STIE UNDE . CEI CARE GRESESC ACUM, VOR PLATI CANDVA DACA NU EI, URMASII LOR. NIMIC NU RAMANE NEPLATIT.

 20. NERO spune:

  Totul ma nedumereste…
  Privare de libertate… O persoana vine la manastire de buna voie, intra in crize.Este imobilizata asa cum se imobilizeaza ori ce persoana agresiva de catre medici, politisti sau chiar familie. Acest lucru este anormal? Aceasta este privarea de libertate?
  Mal praxis medical cat cuprinde, de la supradoza in timpul internarii, externare inainte de ameliorare,si ,in final sase fiole de adrenalina in salvare. Nici unde nu apare dubiul cu privire la cauza mortii fetei. Ba mai mult, vina este atribuita eclusiv parintelui Daniel si a celor cateva maicute. Curioasa logica!
  Apoi verdictul: 14 ani inchisoare redusi la sapte pentru parintele care a incercat sa ajute dupa puterile lui pe acea nefericita. Oare vina lui este de peste doua ori mai mare decat vina unei conducatoare auto mult mediatizata care a primit trei ani cu suspendare pentru uciderea din culpa a patru persoane sanatoase si nenorocirea pe viata a unui copil, cand incalcand grav legea circulatiei prin depasirea unei coloane a izbit cu Jeepul pe care-l conducea o masina care circula regulamentar pe contrasens?
  Nepatrunse sunt caile justitiei in Romania! Probabil doamna cu balanta are ochii legati pentru a nu vedea in ce parte se inclina… In schimb urechile-i sunt libere…Instructiuni, recomandari, opinia publica manipulata de o presa superficiala, neprofesionista …
  Pacat ca niste oameni care au incercat sa faca bine trebuie sa plateasca factura altora… Pacat…

 21. teodora spune:

  Cred ca Biserica TREBUIE lasata sa-i judece ea singura in felul ei pe cei care ii apartin si care gresesc. Chiar si atat de grav. Daca statul ar avea incredere in Biserica, asa cum ar trebui, asta ar face fara sa-si mai faca probleme. Poate chiar ar trebui sa se mai… inspire atunci cand pune pe picioare niste legi…
  Uitam de Iubire.
  Sincer imi pare rau ca Parintele si Maicutele nu au putut primi darul pe care Domnul l-a facut lor, acela de a se lasa judecati, condamnati, de semeni. Asa cum El a facut.
  Cred ca ei au pierdut un mare har impotrivindu-se.
  Ma rog pentru ei si pentru noi.

 22. Alexandra spune:

  Numai ca El, nu a ucis.

 23. constanti P spune:

  Ce sa intinplat la Tamacu,reflecta afectiunea care o avem noi fata de biserica si a bisericii fata de slujitorii ei.Ieromonahul Daniel sa comportat exenplar fiind unbrit de pronia Bunului DUMNEZEU.P.S. Sa ne intarim in virtutile Credintei ORTODOXE,in studierea invataturilor Sf. parinti, ca ne asteapta mari incercari.

 24. Dina spune:

  Ca veni vorba, care este deosebirea dintre un psihopat si un indracit? Este intr-adevar vreuna?

  Este intr-adevar vre-o boala/neputinta omeneasca pe care Dumnezeu sa n-o poata dezlega daca voieste?

  Au intr-adevar preotii ortodoxi harul sa lege si sa dezlege pe cine vor?! De ce nu reusesc insa? Domnul reusea mereu, ni se spune. Totusi in loc de dez-dracirea femeii, preotul asta ajunge sa fie el in pericol… Ce ispite pe dinsul acuma, sarmanul, ma gindesc…

  Si citi ca el?

  Iar daca statul are dreptul sa ia decizii finale cu privire la pedepsirea rezultatelor nereusite ale acestui gen de practici, n-ar trebui oare sa intervina mai inainte sa se ajunga la o stare finala?

  Eu zic sa se dea o lege ca bolnavii n-au voie sa fie omoriti decit de medici cu diplome… Cum isi permite un biet preot sa omoare pe cineva incercind sa-l salveze…?!

  Intre noi fie vorba, mai inainte insa de a aplica un tratament, un medic face niste incercari, niste teste. Cind i s-a adus bolnava in starea respectiva, n-ar fi trebuit oare preotul sa se gindeasca putin, mai, am mai scos eu vreodata dracii din careva?! Stiu pe cineva care a facut-o, practic, in viata, nu din carti…?! Nu ca sa se indioasca, Doamne fereste, dar…, n-am vazut pe nimeni mergind pe apa desi domnul a facut-o clar si partial si Petru. Cu toate astea nici un preot din nici o biserica n-am auzit sa mai incerce. Cit de tare sa-i fie cuiva credinta sa o faca? Asa si cu scosul dracilor. Stim ca trebuie sa avem mai mult decit o formula magica ca sa reusim. Stim ca ne jucam cu focul, cu moartea… (cu cea vesnica!!!!). Putem sa o facem cu nonsalanta unui copil care se joaca cu chibriturile? Nu cumva asta s-a intimplat acolo si nu cumva Domnul vrea sa ne atraga atentia, "mai copii, nu asa v-am spus eu sa ma urmati… ia mai cugetati voi putintel…!"?!

 25. Magda spune:

  Este oare adevarat ca un preot are toate darurile? inclusiv cel al tamaduirii?De ce oare sunt atat de multi bolnavi?La Tanacu este vorba de glasnost, perestroika!am auzit ca se ofera voluntari la moartea muceniceasca.Am auzit!moarte muceniceasca.Irina sfanta a convocat pe vremea ei un sinod ecumenic.

 26. Mihaela spune:

  Am initiat o petitie pentru gratierea parintelui Corogeanu si a maicilor de la Tanacu, petitie care se gaseste la adresa:

  http://www.petitieonline.ro/peti...

  Trebuie sa fim uniti in credinta in Isus Hristos, impotriva tuturor manifestarilor diavolului. Acesti oameni sunt in mare suferinta si umilinta, uitati de toata lumea , dar in special de mai marii lor.Ei si-au facut doar datoria in numele lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu!

  Va cerem sprijinul pentru a promova aceasta petitie!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.