Programe gratuite (pentru constiintele crestine sensibile) pentru securitatea si optimizarea computerului [adus la zi]

[Articol adus la zi la 2 decembrie 2008]

Programe gratuite (pentru constiintele sensibile) pentru securitatea si optimizarea computerului Dvs

Sunt unii care au probleme de constiinta atunci cand folosesc programe piratate (plus alte dezavantaje si pericole). Astazi sunt softuri/programe gratuite performante pentru toate nevoile (uneori bazice, alteori chiar avansate). Sunt altii pentru care folosirea programelor piratate este aproape un steag de mandrie, de lupta impotriva corporatismului etc… Si acestia din urma trebuie sa stie ca dezvoltarea programelor in licenta libera (open source, in principal) sunt adesea un si mai bun mijloc de protest impotriva corporatismului!

in decursul ultimilor 10 ani multe am incercat pe computerele ce am utilizat (totdeauna vorbesc aici de PC si sistemele de exploatere Windows), asa ca scriu acest bilet de blog, dupa ce am raspuns la multe mesaje private de ajutor de la prieteni. Asadar, propun niste selectii, pe categorii (si numai programe gratuite).

Lista care urmeaza foloseste aprecierile si recomandarile mai multor surse seriose de le net, cum ar fi de pilda CNet, FileHippo.com, dar si situri guvernamentale franceze (Franta este pe primul loc in lume la utilizarea programelor libere!).

Nota: Pentru fiecare categorie in parte, este suficient sa va instalati un singur program ! Nu va incarcati computerul peste masura si peste nevoile reale, nici macar cu programe potential utile.

ANTIVIRUS

Daca nu folositi deja un program antivirus platit (si deci la zi, nu expirat), atunci trei sunt azi antivirusii (free) cei mai apreciati (lista aici):

SPYWARE REMOUVERS si PRIVACY SOFTWARE

Micii spioni trimit informatii despre folosirea internetului si a computerului spre surse care utilizeaza apoi aceste informatii in scopuri comerciale (in principal, ca sa nu intram in zona paranoiaca a lui "Big Brother"). Spionii mici pot deschide calea spionilor mai mari, iar spionii mari deschid porti si ferestre pentru virusi adevarati. Asa ca folosirea un program anti-spioni este serios recomandata de toti specialistii in securitate pe net. Aceste programe trebuie puse la zi si rulate cam o data pe saptamana.

Un astfel program care e de mai multa vreme (si azi inca) considerat un "the must" este Ad-Aware. Ultima editie/versiune este Ad-Aware 2008.

Competati-l cu SpywareBlaster ca mijloc preventiv (acesta trebuie doar pus la zi din cand in cand – o data pe saptamana, de exemplu -, si activata protectia, nimic altceva); pe filehippo.com gasiti ultima versiune SpywareBlaster. Acestea ar trebui sa ajunga; daca doriti sa adaugati un supliment, luati si Spybot Search & Destroy.

SYSTEM UTILITIES si REGISTRY CLEANERS

Cu instalarea si dezinstalarea programelor, precum si cu folosirea in general a computerului, multe informatii sunt stocate in "profunzimile" sistemului Windows, numiti registri. Sistemul citeste aceste informatii ori de cate ori demareaza, iar informatiile eronate sau neutile ii incetinesc performantele. Aici alegerea unor programe nu mai este atat de simpla, deoarece aceste programe au diferite grade de "agresivitate" a investigatiei. Aceste programe nu e nevoie sa le folositi des, de obicei o data pe luna este suficient (afara de cazuri speciale de multe instalari si dezinstalari de programe, teste etc.). Iata cateva din aceste programe:

Unul din cele mai apreciate astazi este CCleaner. Un alt astfel de programel practic este EasyCleaner (de la ToniArts). in fine, un program de curatire a registrilor, considerat ceva mai "agresiv" (dar pe care el in folosesc fara probleme), este Free Window Registry Repair. O sa vedeti, ele mai fac si alte operatii utile de curatare a computerului.

in fine, un program care face mai multe astfel de operatii, si recomdat utilizatorilor de CNet.com, este Advanced SystemCare 3. Aparut in noiembrie 2008, el ia locul lui Advanced WindowsCare Personal edition, integrand o multine de alte utilitare de sistem si ingrijire a computerului, ceea ce il poate transforma intr-un program „totul in unul” (exceptand antivirusul).

DEFRAGMENTARE DISC

Din diferite motive, sistemul de exploatare Windows nu scrie intotdeauna bine ordonat informatia pe hard-disk (discul dur), si atunci un du-te-vino al citirii informatiei incetineste activitatea computerul. De aceea, trebuie facuta din cand in cand (o data pe luna e suficient) o reamenajare a acestei informatii cu un soft de "defragmentare a discului dur". Desi un astfel de soft exista in Programe->Accesorii->Sistem, CNet recomanda un program bun si gratuit: Auslogics Disk Defrag (la Auslogics veti mai gasi si alte programe free eventual utile).

FIREWALL

Daca nu folositi inca un firewall serios, sau daca folositi doar firewall-ul Windows-ului, e timpul sa treceti la programul gratuit si foarte performant (doar sa vedeti cum functioneaza) ZoneAlarm Free. Sau va alegeti alte firewall’uri din lista. Oricum, specialistii in securitate considera firewall-ul chiar mai important decat anti-virusul in ziua de azi, si absolut indispensabil pentru cineva care ii pasa de securitatea computerului sau.

Memoria RAM

FreeRAM XP Pro este un program gratuit care va elibereaza din memoria RAM – memorie cu acces aleator – a computerului.

Aceasta ar fi o lista cu utilitare de baza pentru PC-ul Dvs.

Eu folosesc sau am folosit aceste programe, unele de mai multi ani, si pot sa le recomand ! Totusi, cum spuneam si in nota de la inceputul articolului, nu este necesar sa folositi mai mult decat un program din fiecare categorie, ca sa nu va incarcati peste masura computerul.

in fine, pentru a tine toate la zi, fara sa va pierdeti prea mult timp, folositi programul Update Checker propus de FileHippo.com.

Acum, ca sunteti blindati, navigati cu pace si folos pe net. 🙂

[Articol adus la zi la 2 decembrie 2008]

Continuare: Actualizarea (update).

Acest articol a fost publicat în Programe, softuri, software și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

13 răspunsuri la Programe gratuite (pentru constiintele crestine sensibile) pentru securitatea si optimizarea computerului [adus la zi]

 1. pr.marius corlean spune:

  Dar dintre programele de tip internet security pe bani, care este opinia dumnoavastra ca e de …cumparat?

 2. pr_iulian spune:

  Ei, parinte, nu sunt nici eu chiar un „profi”…

  Laboratoarele revistelor de specialitate fac insa in fiecare an propriile lor teste si treceri in revista, uneori comparativ. Chiar si pentru aceste laboratoare este uneori dificil de facut departajari nete. Pe langa aceste teste, utilizatorul trebuie sa ia in calcul si puterea computerului sau. Iata cateva exemple, de pe net:

  Ganduri bune de Craciun (fara "virusi" adica)!

 3. Tudor spune:

  La firewall voi face o propunere si anume Ashampoo Firewall FREE:
  www2.ashampoo.com/webcach…

  Alte programe gratuite pe care merita sa le aveti instalate:
  Acubix Pico Backup – face backup la OE (mailuri, etc)
  FileZilla – client ftp
  MozBackup – pentru backup la Firefox si Thunderbird
  OpenOffice – suita office gratuita
  PhotoFiltre – editare imagini

  Si lista poate continua. Toate softurile sunt testate de mine in lista. Ce inseamna in lista? Adica am testat fiecare soft comparativ cu altele tot gratuite. Deci practic fiecare recomandare o consider #1 pentru categoria respectiva din care face parte softul.

 4. bogdan spune:

  ce programe trebuie sa instalez dupa ce am instalat windousul?
  ma refer la toate denumirile de prograne
  va multumesc

 5. HRISTOS A INVIAT !
  Daca ati instalat Windows XP home/edition familiale ar trebui sa instalati Mozilla Firefox 2.0.0.x; de cateva zile x = 14; peste putin timp va fi alta editie. Desigur daca Windos indif ce platforma atunci browser Microsoft Internet Explorer, la care trebuie sa acceptati toate actualizarile. MSIE 7.0 este totusi de luat in seama, rept doar cu actualizari. Pe frurniturile SP2 WIn XP sunt MSIe 6.0 vechi.Inutile.

  Va trebui sa va feriti de free trials pe care sa le "spargeti" ajutati de baieti rai, Doamne iarta-ma ! Nu dau adrese necurate de unde culegeti softuri pline de probleme, aceasta resursa este una respectabila si pe urma sa stiti ca orice antivirus, antispyware, antiphising (despre termeni gasiti explicatii pe directorul de mai jos) sunt instrumente de descurajare a celor care ar fi tentati sa recurga la astfel de practici necrestinesti.
  NU RAVNI LA LINISTEA ALTUIA!
  Va rog sa aveti rabdare sa parcugeti acest website director : dan.somnea.free.fr/2C/.
  UNU: nu imi fac reclama.
  DOI: Na ma mandresc. Mandria e un pacat MARE.
  Am muncit la el din dorinta de avea undeva tot felul de linkuri, grupate cat de cat pe subiecte. Si culmea ca am probleme cu vederea. Fac tratament. Glaucomul de joasa presiune stationaza FIINDCA ASA VREA DOMNUL SI MAICA LUI.
  Revenind de la problemele mele la subiect, parintele Iulian va invita sa instalati neaparat un antivirus. Va indic si eu tot avast editia familala. Pe directorul de mai sus, la pagina respectiva, gasiti inf. pertinente. Pentru a nu cadea in greseala celor care folosesc copii sparte (cracked) de Macromedia Dreamweaver, Fireworks et co., am preferat sa recurg la hapedit, un freeware al unui francez pentru editari in diferite limbaje pt marcaje si petnru scenarii (script languages).
  Insa trebuie sa va spun ca aceasta cere sa cunoasteti oarecum binicel aceste taguri ale prea multor Markup Languages (XHTML, WML, XML, XSLT etc). Cel mai adesea trebuie XHTML. Este suficient.
  Revenind la editoare html, puteti alege pe NVU 1.0, o replica modesta a Macromedia Dreamweaver 4.0.
  Puteti recurge la Moziila Thunderbird. Nu m-am dat in vant dupa el desi pare mai tare decat hapedit-ul.

  Revenind la hapedit, cu el o scot la capat, ajutat de experienta DAR SI DE RABDAREA VENITA DE SUS pentru actualizari, editari ale tuturor siturilor, inclusiv cel al bisericii noastre.
  Intrati la
  http://www.patriarhia.ro/Site/Li...
  si cautati Parohia Titan…

  Pentru blogurile de wireless, reseau sans fil, deci acoperirea cu semnal radio, am preferat wordpress-ul ca software de tip fantastico.
  Ce este fantastico, aflati tot pe directorul de mai sus. Gasiti si despre RSS etc.
  In fine, nu ar strica si Irfanview sau GIMP, toate open source sub Windows.
  Cu scuzele de rigoare pentru formularea prozaica, nu ar strica sa aveti un calculator cu soft multimedia pentru webcam, daca doriti efecte multmedia. Aici e aici. Este durere. Totul e pe bani. Mi se pare normal. Dumneavoastra nu?
  Personal am un laptop CU IMPRUMUT din Lille unde am fost visiting professor dan.somnea.free.fr/DAR/.
  Sunt o persoana abordabila; din pacate sarcinile de cercetare imi ocupa f. mult timp.
  Nu are sens sa dau linkuri spre aceste preocupari. Sunt altele.
  In plus, in calitatea mea de "fost profesor invitat la Lille", trebuie sa pregatesc pe urmatorul discipol al meu din catedra unde lucrez CU VOIA CELUI DE SUS, care nu este initiat IT&C.
  Legea franceza e dura. Peste 65 de ani, gata! C’est suffisant. C’est la vie !
  Va trebuie un soft de birotica? Da desigur! Care: As vrea si eu Microsoft Office 2003, 2007? Nu, nu e cazul! La dispozitie aveti ratis adica Open SOurce pachetul nu asa de evoluat precum Office -ul de mai sus si anume Sun Microsystems 2.4.0. Atentie este vorba de platforma Windows. Pacat ca nu folositi Linux. nu mai divaghez.
  pentru ca aveti destule info pro si contra despre Linux pe acelasi director pecare cu obstinaie vi-l prea indic.
  Nu va ganditi la sof de acounting free of charge. Asa ceva nu exista. Si daca exista undeva in US, apoi sistemul contabilitate de acolo difera. ce sa ii faci. Turnul lui BABEL! Nu im cereti linkul ca sincer nu il am.
  Va recomand Calc din suita Sun Microsystems de mai sus.

  Inca odata parinte IULIAN,
  HRISTOS A INVIAT
  Va rog sa stergeti acest mesaj, daca vi se pare ca este o reclama ieftina si nu o dorinta de a ajuta crestineste pe orice vizitator. Am dat destule informatii IN SAPTAMANA LUMINATA A ANULUI 2008 cand se implinesc deci 320 ani de la editarea Bibliei lui Serban (1688) !

  Doamne ajuta !

 6. reeb spune:

  Azi am gasit din intamplare acest site si mi se pare impresionant. multumesc de info si mai ales de programele free. e o incantare si o incurajare pt mine initiativa dvs.

 7. Pr Gheorghe spune:

  va rog mult vreau adresa de Email a Pr Iulian Nistea sant un preot din Suceava Romania si vreau sa vb ceva…

 8. laura spune:

  Doamne ajuta ,sanatate

 9. laura spune:

  Doamne ajuta ,sanatate

 10. Doamne ajuta,avem ce invata ,eu sunt un impatimit al programelor pt calculator,imi aduc aminte cum invatam de la cei mai tineri ,studenti la informatica din iasi sa folosesc calculatorul ,aveam tot felul de schite sa nu uit cum se instaleaza.Primim cu mare bucurie aceste informati care ne sunt de real folos.Dumnezeu sa va binecuvinteze munca si viata.

 11. Pingback: Actualizarea (update) | Gânduri încuviintate

 12. Dumitriu Cristinel spune:

  pt windows 7 ce programe ne recomandaţi pt protecţie dar si pt a lucra mai uşor pe pc.

  • pr_iulian spune:

   Buna, Dumitriu Cristinel. Acum ca intrebati, vad si eu ca ultima aducere la zi a articolului a fost in 2008, asa ca l-am recitit cu atentie, si am avut surpriza sa constat ca articolul este in mare valabil si azi. Doar ca programele s-au mai adus la zi, cu noi variante si noi funtionalitati.

   Am si eu pe laptopul meu Windows 7 (pe 64 bits), si pot sa va spun cam ce folosesc eu in prezent:

   La capitolul antivirus, eu continui sa folosesc AVG, care ramâne in topul celor de la CNet: http://download.cnet.com/windows/.

   La capitolul spyware remouvers, folosesc Malwarebytes Anti-Malware – destul de bazic ca interfata, dar considerat de cativa ani referinta nr.1 in domeniu, inclusiv pe categoria lui in topul de la CNet: http://download.cnet.com/windows/security-software/

   La capitolul firewall, iarasi continui sa folosesc ZoneAlarm (free edition).

   La capitolul utilitare si intretinere sistem, folosesc, pentru treburi diferite, programele:
   – CCleaner
   – Advanced SystemCare (ajuns la varianta 5 astazi)
   – Glary Utilities
   – Revo Uninstaller (pentru dezinstarea mai completa a programelor, cu facut curat dupa ele)
   – WinPatrol (acesta e un program mai avansat, dar de la care se pot invata multe lucruri relativ la ceea ce se intampla in calculatorul propriu)

   Problema este insa ca intre timp multe infectari (diferite forme de spyware sau virusi) se intampla direct prin browsere, adica direct din navigarea pe Internet. De aceea la browserele pe care le folosim (Firefox sau Chrome) trebuie sa le adaugam extensii sau plug-in’uri sau add-on’uri de securitate, cum ar fi Ad Block si AdBlock Plus, Ghostery, Disconnect, WOT etc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.