Actualizarea (update)

Actualizarea (update)

Programele sunt pentru computer ceea ce sunt hainele pentru om: diferite si utile pentru diferitele situatii si nevoi. Si precum hainele le ingrijim, le spalam sau le cârpim, tot asa si programele de pe computer trebuiesc ingrijite.

Principala forma de îngrijire a programelor din computerele noastre este actualizarea lor, update in engleza. Actualizarile astupa (cârpesc) diferite falii de securitate ale programelor, le sporesc compatibilitatea cu sistemul de operare (Windows, Linux etc.) si unele cu altele, le maresc stabilitatea si fiabilitatea in functionare.

Windows Update

Cei care folositi sistemul de operare Windows, aveti invariabil in Start -> Programe, in partea de sus, „Windows Update”. Daca faceti click acolo, vi se va deschide navigatorul Internet Explorer in pagina de actualizari de la Microsoft : http://update.microsoft.com/ Nu trebuie decat sa urmati pas cu pas indicatiile ca sa faceti toate actualizarile sistemului de operare (sub rezerva ca il aveti autentic, nu piratat, desigur).

Sistemul de operare Windows este ca o cladire imensa, cu multe birouri (programele), cu o intreaga infrastructura invizibila noua dar foarte importanta, si desigur cu multe usi si ferestre. Prin aceste usi si ferestre (numite port-uri) iese si intra informatia, si ele trebuie securizate regulat ca sa faca fata noilor inventii si smecherii ale hackerilor care incearca sistematic sa penetreze in computere spre a fura informatie sensibila sau confidentiala (cum ar fi parolele si alte date personale). Aceasta securizare regulata a sistemului de operare se face prin Windows Update. De asemenea, actualizarile sistemului de operare privesc si „infrastructura” care face posibila o mai rapida si mai stabila functionare a programelor de pe computer. Am vorbim in alt bilet despre programe pentru securizarea computerului.

Update la programe

Actualizarea (versiuni mai noi) nu este un moft sau un capriciu. Aceasta le sporeste compatibilitatea, stabilitatea si fiabilitatea in functionare. Si pentru ca sa nu fim nevoiti a cauta update-uri pentru fiecare program in parte, marile situri de download (descarcare) de programe au inventat programele utilitare care fac acest lucru.

FileHippo.comhttp://www.filehippo.com/ – are un „Update Checker” simplu de instalat si de folosit : http://www.filehippo.com/updatechecker/ Acest programel stie sa scaneze computerul, sa detecteze daca programele sunt la zi, si sa propuna update-uri cu un singur click.

De asemenea, daca folositi Download.com – devenit http://download.cnet.com/ – si sunteti un utilizator inregistrat (sau vreti sa deveniti), puteti folosi noul lor program de actualizare a programelor : CNET TechTracker.

[septembrie 2009, revazut în aprilie 2012]

P.S. Acest articol este in continuarea unui altuia: Programe gratuite (pentru constiintele crestine sensibile) pentru securitatea si optimizarea computerului [adus la zi].

Acest articol a fost publicat în Programe, softuri, software și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Actualizarea (update)

  1. Denada spune:

    De ce nu incercati sa vorbiti despre sistemul de operare GNU/Linux? Ubuntu Linux de exemplu este total gratuit, se instaleaza in cel mult 25 de minute (pe un calculator decent) si, ca orice distributie Linux, nu are probleme cu virusii. Si este si lucrarea unor comunitati de programatori pasionati, al caror mobil nu este in mod necesar banul ( vezi Windows si teama cu programele anti-piratare).E doar o idee..

  2. Pingback: Programe gratuite (pentru constiintele crestine sensibile) pentru securitatea si optimizarea computerului [adus la zi] | Gânduri încuviintate

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.