DE DRAGUL PARINTELUI TEOFIL : expozitiei de fotografie (Cluj-Napoca, 3-10 martie 2011)

EDITURA TEOGNOST si MANASTIREA BRANCOVEANU

Va invita la vernisajul expozitiei de fotografie
DE DRAGUL PARINTELUI TEOFIL (3-10 martie 2011)

Joi, 3 martie, ora 18,
Catacomba Librariei Humanitas
Str. Universitatii nr. 4, Cluj-Napoca

Program de vizitare:
luni-sambata 11-18
duminica 12-15

Va asteptam!

expozitiei de fotografie DE DRAGUL PARINTELUI TEOFIL

COMUNICAT DE PRESA

DE DRAGUL PARINTELUI TEOFIL
Expozitie de fotografie
3-10 martie 2011
Catacomba Librariei Humanitas
Cluj-Napoca, Str. Universitatii nr. 4

Editura Teognost din Cluj-Napoca in colaborare cu Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus organizeaza in perioada 3-10 martie 2011 expozitia de fotografie intitulata „De dragul Parintelui Teofil”. Dedicata Parintelui Arhimandrit Teofil Paraian (3 martie 1929 – 29 octombrie 2009), unul dintre cei mai mari duhovnici contemporani, expozitia va prezenta pe simeze fotografii vechi din colectia Manastirii Brancoveanu, precum si fotografii recente realizate de Dorin Berian, Ioan Ginsca, Ovidiu Man, Ovidiu Muraru, Horea Preja, Andrei Rosetti, Pantelimon Susnea si Serafim Vuc.
Expozitia va mai cuprinde texte reprezentative din cuvantarile parintelui precum si un panou interactiv pe care vizitatorii vor putea expune fotografii personale cu Parintele Teofil.

Vernisaj: joi, 3 martie 2011, ora 18.00, Catacomba Librariei Humanitas,
Cluj-Napoca, Str. Universitatii nr. 4

Curatorul expozitiei: pr. Ioan Ginsca
Program de vizitare: luni-sambata 11-18; duminica 12-15

Pentru mai multe detalii vizitati din 15 februarie siteul expozitiei: www.dedragulparinteluiteofil.ro

PARINTELE TEOFIL PARAIAN
Scurta biografie

Parintele Teofil s-a nascut la 3 martie 1929 intr-o familie de plugari din satul Toparcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele Ioan. S-a nascut fara vedere, motiv pentru care urmeaza cursurile unei scoli primare pentru nevazatori la Cluj-Napoca, intre anii 1935 – 1940. isi continua cursurile la o scoala de nevazatori la Timisoara, intre anii 1942 – 1943, iar pana in 1948 urmeaza, tot in capitala Banatului, cursurile liceale intr-un liceu teoretic pentru vazatori. in aceasta perioada il cunoaste pe parintele Arsenie Boca, cel care-l va initia in viata duhovniceasca.

Preocuparea pentru viata religioasa si pentru aprofundarea cunostintelor teologice il determina sa urmeze cursurile Facultatii de Teologie din Sibiu, intre anii 1948 – 1952, iar la 1 aprilie 1953 ia hotararea de a intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus. Dupa patru luni este calugarit in ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului si primeste numele de Teofil, cuvant provenit din limba greaca ce se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”. La sapte ani de la calugarie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, parintele Teofil este hirotonit diacon de catre Mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, dupa 23 de ani de diaconie este hirotonit preot de catre Mitropolitul Antonie Plamadeala. Tot atunci primeste si hirotesirea intru duhovnic. In anul 1986 parintele Teofil este hirotesit protosinghel, iar in anul 1988 arhimandrit.

Din anul 1992 parintele a inceput sa raspunda invitatiilor din tara si sa participe in aproape toate orasele importante din Romania la conferinte duhovnicesti, de obicei in perioada Postului Mare sau in perioada Postului Craciunului.

Prin mutarea la cele vesnice, Parintele Teofil ne lasa o mostenire impresionanta intrupata in viata sa, in cuvintele sfintiei sale, in cele 40 de carti ale parintelui, in inregistrarile cu predici, conferinte sau interviuri realizate in ultimii 20 de ani.

– v. Parintele Teofil pe OrthodoxWiki

– v. Marturii despre Parintele Teofil

Acest articol a fost publicat în Evenimente ortodoxe și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la DE DRAGUL PARINTELUI TEOFIL : expozitiei de fotografie (Cluj-Napoca, 3-10 martie 2011)

  1. ana spune:

    Minunata indeletnivcire si mununata idee de a prezenta viata si stradania unor oameni care,realmente s-au jertfit pentru posteritate si care ar trebui sa ne fie exemple de viata.Felicitari!
    Ar fi minunat daca aceasta initiativa ar continua su nu s-ar opri aici din timiditate sau retagere in fata lipsei generale de procupare pentru cultura.Mai sunt oameni avizi de cultura,de istorie,de civilizatie si de cunoastere curata si nobila.Multumiri!

  2. V spune:

    Slava cerului Hristos Dumnezeu ne iubeste santem privelegiati sa fi avut langa noi astfel de valori ca si cea a parintelui Teofil caruia ne rugam sa ne calauzeasca mai departe spre calea cea buna pentru mantuirea noastra

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.