La 7 februarie 2012, cu ocazia aniversării a 7 ani de existență a cotidianului Ziarul Lumina al Patriarhiei Române, a fost lansat site-ul Fototeca Ortodoxiei Românești. Proiectul, unic în felul lui pe Internetul ortodox de limbă română, este coordonat de istoricul și cercetătorul Adrian Nicolae Petcu.

„La acest proiect şi-au adus contribuţia, în mod substanţial, consilier patriarhal, Pr. Nicolae Dascălu, director al publicaţiilor Lumina, Ionuţ Constantin Petcu, student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi Oana Hulpoi, care a dezvoltat platforma informatică, a editat și a încărcat fotografiile.”

Fototeca Ortodoxiei Românești pornește la drum cu peste 2000 de imagini de arhivă, materiale fotografice de epocă din secolele XIX și mai ales XX, ilustrând viața Ortodoxiei românești de-a lungul timpului. Imaginile sunt grupate pe categorii sau albume și după cuvinte cheie și au un descriptiv care le plasează în spațiu și timp. Situl este interactiv, în sensul că vizitatorii pot lăsa comentarii la fiecare imagine - în site și pe pagina Facebook a proiectului -, și pot chiar participa la încercările de identificare a unor imagini vechi.