O zi istorica - 10 Mai 2009

Pe 10 Mai 2009 adunarea generala extraordinara a parohiei Sfintii Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail din Paris ("Biserica Română din Paris") aproba in unanimitate trecerea parohiei sub omoforul IPS mitropolit Iosif, in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, si in sanul Bisericii-mame. O zi istorica pentru comunitatea ortodoxa romana din Paris.


60 de ani de separare

Biserica Romana din Paris s-a separat de Patriarhia Romana la sfarsitul anului 1948, in momentul in care semnele instalarii comunismului in Romania (precum si semnele pierderii treptate a autonomiei Bisericii in raport cu puterea pro-sovietica) devenisera evidente pentru romanii ortodocsi din Franta.

Dupa o perioda dificila de rezistenta in fata puterii atee din Romania (a se vedea: scurt istoric), si dupa mai multi ani de dialog al reconcilierii cu Biserica-mama prin intermediul ierarhului ei canonic in Europa Occidentala, mitropolitul Iosif, adunarea generala extraordinara a parohiei decide, duminica 10 mai 2009, intrarea sub omoforul Mitropolitului Iosif, in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale.


Sfanta Liturghie arhiereasca

Sfanta Liturghie din Duminica Slabanogului (10 mai 2009) a fost prezidata de IPS Mitropolit Iosif, inconjurat de un sobor de opt preoti si trei diaconi.

Sarbatoarea comunitatii a fost deplina prin hirotonia diaconului Jean Boboc intru preot pe seama "Catedralei Sfintii Arhangheli din Paris".