Părintele Paisie Olaru

Schitul Sihla, Mănăstirea Sihăstria - Neamț

„Să nu faci tot ce poți,
să nu crezi tot ce auzi
și să nu spui tot ce știi!”

Ieroschimonahul Paisie Olaru s-a nascut la 20 iunie 1897, in satul Stroiesti, comuna Lunca - Botosani, intr-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la parinti. Tatal sau, Ioan, era padurar, iar mama sa, Ecaterina, casnica. Din botez a primit numele de Petru.

In anul 1921a intrat in viata monahala la Schitul Cozancea din apropiere, luand la calugarie numele de Paisie. In anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar in anul l947, preot, fiind pentru putin timp egumen la schitul de metanie.

In toamna aceluiasi an se retrage la Manastirea Sihastria, devenind duhovnic al intregii obsti, pana la sfarsitul vietii sale. Intre anii 1972 - l985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar in ultimii cinci ani a locuit in chilia sa de la Sihastria, fiind bolnav, pana s-a mutat la Domnul, in noaptea de 18 octombrie 1990.

Parintele Paisie a ramas in sufletul multora, iar dupa moartea sa o recuperare a memoriei sale a fost facuta de grupul Teognost (Cluj-Napoca), care a reunit fotografii, obiecte, documente si scrisori de-ale parintelui intr-o expozitie itineranta "De dragul Părintelui Paisie", vernisată initial la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Ciucea (judetul Cluj) între 1 si 15 mai 2000.

Desi Părintele Paisie nu a fost un om al cuvântului scris, după el au rămas o serie de ziceri, relatări, cuvinte, scrisori, care au fost publicate în mai multe volume se sine stătătoare sau în reviste.

TEXTE ALE PARINTELUI PAISIE:

  • Părintele Paisie Duhovnicul - volum de ziceri, apoftegme si relatări, editat de Părintele Ioanichie Bălan si apărut la Editura Trinitas (Colectia "Credintă si cultură" nr.1), în 1993
  • Părintele Paisie de la Sihla (fragmente) - volum apărut la Editura Bizantină (Bucuresti); editia a II-a, cu un Cuvânt introductiv de Arhiepiscopul Andrei al Alba-Iuliei !
  • Viata îmbunătătită a unor monahi necunoscuti nouă - publicat în revista Scara (treapta a 4-a)

DEFERITE TEXTE DESPRE PARINTELE PAISIE:


We use cookies to give the best experience to our visitors. By using this website, you're agreeing to our use of cookies.