8 august - 8 ianuarie

In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane din acest an - care este calendarul general pentru toate eparhiile si bisericile din Patriarhia Romana -pe data de 8 ianuarie apare si "Sfantul Emilian Marturisitorul", care nu aparea inainte in aceasta zi, si nu este pomenit in aceasta zi nici in alte sinaxare, precum cel al Parintelui Macarie de la Manastirea Simonos Petras (Muntele Athos) - in franceza -, sau forum - orthodoxe.com.

Totusi, el apare in sinaxarele de origina rusa, precum days.pravoslavie.ru(in rusa) sau cel al Bisericii Ortodoxe in America - in engleza - unde se precizeaza ca sarbatoarea lui principala este pe data de 8 august.

"Sf. Emilian Marturisitorul" pomenit de calendarul din anul acesta si la 8 ianuarie este deci acelasi sfant Emilian Marturisitorul, Episcop de Cizic, praznuit la 8 august.

In cazuri de felul acesta, cel mai adesea una dintre praznuiri este sarbatoarea principala, data adormirii sfantului in Domnul (in cazul nostru 8 august), iar cealalta data (8 ianuarie) este praznicul aducerii moastelor.

Intr-adevar, Sfantul Ierarh Emilian al Cizicului a fost exilat de imparatul Leon al V-lea Armeanul in 815 pentru a fi aparat invatatura ortodoxa despre dreapta inchinare la sfintele icoane, si a murit in exil la anul 820. Este deci foarte probabil ca sa existe o sarbatoare a aducerii moastelora sale in mod festiv (in Constantinopol sau in Cizic) odata cu biruinta definitiva asupra iconoclasmului si proclamarea acesteia in 843. Aceasta trebuie sa fie praznuirea sfantului Emilian din 8 ianuarie.

In calendarul ortodox gasim adeseori praznice ale "aducerii moastelor" (transfer, repatriere), cel mai adesea in legatura cu sfinti care au murit in exil, precum Sfantul Ioan Gura de Aur, praznuit in principal la 13 noiembrie (adormirea in Domnul), dar carui aducere a moastelor la Constantinopol (un fel de biruinta postuma, prin voia lui Dumnezeu) o praznuim la 27 ianuarie.


Scris in urma unei intrebari de la Adriana: http://adria74.wordpress.com/.