Sf. Ioan Gura de Aur

Un grup de tineri s-au ostenit pentru noi, ca să ne pună la dispoziție comentariile sfântului Ioan Gură de Aur la epistolele pauline în format PDF. Linkurile de descărcare a fișierelor PDF optimizate le găsiți mai jos. Este vorba de traducerea episcopului Teodosie (Atanasiu) al Romanului - făcută după ediția critică grecească de la Oxford (1851-1862) - publicată în 9 volume între 1901 și 1923. Deși pe alocuri aceste traduceri sunt mai mult sau mai puțin arhaice pentru cititorul de azi, ele merită atenția creștinului interesat de o mai bună înțelegere a epistolelor sfântului apostol Pavel. Traducerile au fost publicate inițial în ordinea care urmează:

1. Comentariile sau explicarea Epistolei către Galateni a celui întru Sfinţi Părintelui nostru Ioan Chrisostom. Traducere din limba elină, Iași, 1901, 128 p.

2. Comentariile sau explicarea Epistolei către Efeseni a celui întru Sfinţi Părintelui nostru Ioan Chrisostom. Traducere din limba elină, Iași, 1902, 267 p.

3. Comentariile sau explicarea Epistolei către Filipeni a celui întru Sfinţi Părintelui nostru Ioan Chrisostom. Traducere din limba elină, Bucureşti 1903, XXXIX (”Viața și activitatea Sf. Chrisostom”) + 170 p.

4. Comentariile sau explicarea Epistolelor către Coloseni, I și II Tesaloniceni ale celui întru Sfinţi Părintelui nostru Ioan Chrisostom. Traducere din limba elină, Bucureşti, 1905, 346 p.

5. Comentariile sau explicarea Epistolei către Romani a celui întru Sfinţi Părintelui nostru Ioan Chrisostom. Traducere din limba elină, Bucureşti 1906, 504 p.

6. Comentariile sau explicarea Epistolei I Corinteni a celui întru Sfinţi Părintelui nostru Ioan Chrisostom. Traducere din limba elină, Bucureşti, 1908, 626 p.

7. Comentariile sau explicarea Epistolei II Corinteni a celui întru Sfinţi Părintelui nostru Ioan Chrisostom. Traducere din limba elină, Bucureşti, l910, 358 p.

8. Comentariile sau explicarea Epistolelor I şi II Timotei, Tit şi Filimon ale celui întru Sfinţi Părintelui nostru Ioan Chrisostom. Traducere din limba elină, Bucureşti, 1911, 375 p.

9. Comentariile sau explicarea Epistolei către Evrei a celui întru Sfinţi Părintelui nostru Ioan Chrisostom. Traducere din limba elină, Bucureşti, 1923, 395 p. În al treilea volum publicat (comentariul la Filipeni) din 1903 părintele Teodosie Atanasiu publică și o Viață a sfântului Ioan Gură de Aur compilată de el după mai multe surse - pe care o numește „Viața și activitatea Sf. Christostom” -, și reluată douăzeci de ani mai târziu în volumul 9 (comentariul la Evrei, 1923), dimpreună cu explicații privind traducerea și publicarea celor nouă volume.


Dacă vă este mai la îndemână, iată comentariile în ordinea în care se găsesc epistolele în Noul Testament:

1. Sfantul Ioan Gura de Aur, Comentariu la Epistola catre Romani - format PDF A4

2. Sfantul Ioan Gura de Aur, Comentariu la Epistola intai catre Corinteni - format PDF A4

3. Sfantul Ioan Gura de Aur, Comentariu la Epistola a doua catre Corinteni - format PDF A4

4. Sfantul Ioan Gura de Aur, Comentariu la Epistola catre Galateni - format PDF A4

5. Sfantul Ioan Gura de Aur, Comentariu la Epistola catre Efeseni - format PDF A4

6. Sfantul Ioan Gura de Aur, Comentariu la Epistola catre Filipeni - format PDF A4

7. Sfantul Ioan Gura de Aur, Comentariu la Epistola catre Coloseni, I-II Tesaloniceni - format PDF A4

8. Sfantul Ioan Gura de Aur, Comentariu la Epistola I-II Timotei, Tit si Filimon - format PDF A4

9. Sfantul Ioan Gura de Aur, Comentariu la Epistola catre Evrei - format PDF A4

Pentru rugăciunile sfântului apostol Pavel și a sfântului Ioan Gură de Aur, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.