Noutati in blog: albume de imagini de la Muntele Athos – Schitul Prodromu si Schitul Lacu

Noutăţi în blog: imagini de la Muntele Athos – Schitul Prodromu si Schitul Lacu

O să anunţ din când în când în această categorie "Noutăţi în blog" lucruri mai puţin vizibile la o vizită rapidă.

Două albume de imagini legate de Muntele Athos sunt acum publicate şi altele vor urma:

Prodromu si Lacu sunt cele două schituri româneşti din Sfântul Munte. Prodromu depinde de Marea Lavră, iar Lacu de Mănăstirea Sfântul Pavel.

Prodromu este un schit de tip cetate, ca o mănăstire, şi are viaţă de obşte.

Schitul Lacu

Lacu este un schit de tip lavriot, adică are mai multe "chilii" (ca nişte case), fiecare cu propria-i viaţa călugărească, dar monahii acestora formează un schit pentru că se adună la aceeşi biserică pentru Sfânta Liturghie duminica şi în sărbători, şi că au nişte responsabilităţi administrative în comun în relaţia lor cu mănăstirea de care depind.

Schitul Lacu este o veche aşezare monastică atonită, dar începând cu sfârsitul secolul al XIX-lea viaţa călugărească a început încet-încet să decadă până ce schitul s-a pustiit aproape complet în aşa măsură încât unele din vechile chilii nici nu se mai ştie cu exactitate unde erau aşezate, ruinele lor fiind complet înghiţite de vegetaţie şi de pădure. Mai ales după 1990 din nou monahi români au început să se aşeze aici cu binecuvântarea Mănăstirii Sfântul Pavel, aşa încât viaţa călugărească este din nou înfloritoare în acest centru monastic aşezat într-un decor de excepţie, sub piscul Atonului. Conform unor informaţii aflate pe situl Sfaturi ortodoxe, Schitul Lacu cuprinde astăzi Biserica Mare cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (unde, dupu cum spuneam, se fac slujbele în Duminici şi sărbători) şi 8 (opt) chilii razleţite pe o suprafaţă relativ întinsă, fiecare cu paraclisul (bisericuţă, adesea integrată chiliei) ei, unde în fiecare monahii săvârşesc cele sapte Laude (şi, eventual, Sfânta Liturghie), după cum urmează:

 1. Chilia BUNA VESTIRE – 9 vieţuitori
  Stareţ: parintele Stefan Nutescu
   
 2. Chilia SFANTUL ARTEMIE – 8 vieţuitori
  Stareţ: părintele Pimen
   
 3. Chilia SFANTUL PROOROC ILIE – 2 vieţuitori
  Stareţ: părintele Sofronie
   
 4. Chilia INTAMPINAREA DOMNULUI – 4 vieţuitori
  Stareţ: părintele Acachie
   
 5. Chilia INALTAREA DOMNULUI – 4 vieţuitori
  Stareţ: părintele Paisie
   
 6. Chilia SFANTUL IERARH NICOLAE – 5 vieţuitori
  Stareţ: părintele Rafael
   
 7. Chilia ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI – 3 vieţuitori
  Stareţ: părintele Isidor
   
 8. Chilia SFANTUL ANTONIE CEL MARE – 4 vieţuitori
  Stareţ: părintele Nichifor

Imagini de la Chilia Sf. Gheorghe – Kerasia (Muntele Athos)

Acest articol a fost publicat în Noutati in blog și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

14 răspunsuri la Noutati in blog: albume de imagini de la Muntele Athos – Schitul Prodromu si Schitul Lacu

 1. Marco Baratto spune:

  un fraterno e cristiano augurio a tutti i lettori di questo blog… affinchè la forza della fede in Cristo possa condurre nel mondo pace e giustizia

 2. miclea iulia minerva spune:

  🙂 😉 :-/ 😐 LOL 😀 🙁 :-C 😎 😮 ;-( 😯 ++ Ichthus +++

 3. Slava Tie Cerule…
  Bucura-te pamantule, ca ai asa suflet mare, pe Parintele Justin Parvu, manastirea Petru Voda si Parinelui Papacioc, manastirea Techirghiol

  a??Da!… Microcipul, inseamna sfarsitul libertatii umane, infierarea cu 666, lepadarea de Domnul nostru, IISUS HRISTOSa??.
  Iata, cu mult timp in urma, am trimis acest mesaj: "Opriti raul, in curand vom avea bucuria sfanta, a-L vedea pe Dumnezeu!a?? pe – e-mail – aprox. la toate inaltele foruri ale institutiilor tarii noastre.
  Am scris aceasta carte, roman religios "IESITI DIN EA, POPORUL MEU!" Iesiti din negura pacatelor ; iesiti din intunericul spiritual ce guverneaza tot acest glob pamantesc; iesiti din lumea rea, sa nu va faceti partasi pacatelor ei, si sa nu fiti loviti de pedepsele sortite ei!a?? (Apoc.18; 4,5).
  Am rugat sponsorizare la editarea cartii. Am scris si am daruit si cartea unora din: Parlament, Guvern, Ministere, primarii, tvr, tv, presa, etc. etc., dar, totul se ascunde sub o masca a tacerii si a ignoratei, ce pare a-L ucide pe acest Mare Dumnezeu din cugetele si din preocuparile noastre.
  Am scris si am daruit cartea si Bisericii Ortodoxe Romane, care este cea mai imputernicita sa lupte pentru acest "Mesaj".
  Dar, iata, tot aproapele e foarte mandru de el, este foarte invatat, a citit Biblia si e deajuns, astfel ignora cartea in care, in cuprinsul ei sta scris despre ultimul "Grai,.." al lui Dumnezeu, "Iesiti"… "Asculta Planul Meu, uite ce am de gand sa fac … pamant nou si lume noua… Uite cum va arata pamantul…" "USA"… care s-a deschis pe cerul Romaniei noastre :
  "Iata am lasat inaintea ta – o usa deschisa – Vin curanda?? Cine are urechi de auzit sa audaa??. Acest fenomen a??USAa??a fost vazut si poate fi comfirmat de mai multi martori si totusi, lucrurile merg din rau in mai rau.
  Iata, s-a apropiat sfarsitul libertatii umane, infierarea cu 666, lepadarea de Domnul nostru IISUS HRISTOS.
  Rog pe binecredinciosi ortodocsi, sa faca publicitate "Mesajului" acesta. Odata ce a plecat "lucrarea antihristului", va trebui sa alerge inaintea lui si Graiul Gurii lui Dumnezeu si fiecare suflet pamantean sa fie constietizat despre "Acest Plan Divin".

  Dumnezeu sa ne lumineze!… Sa ne gasim, cu totii, in Rai! Elisabeta.

 4. in iulie 2008 am ajuns in gradina Maicii domnului impreuna cu trei mireni, doi calugari si doi preoti de mir. Schitul Lacu, Prodromu si Marea lavra, Vatopedu si Iviron au fost gazdele noastre cele mai bineprimitoare.peste tot insa am simtit caldura si dragostea egumenei manastirilor din sf. Munte.Voi reveni daca darul Maicii domnului va fi asupra mea. Doamne ajuta

 5. ELENA spune:

  ELENA impreuna cu sotul SORIN si cei doi copii se roaga la Maica Domnului pentru sanatate ,spor in casa ,intelegere,luminarea mintii ,reusita copiilor la examene si in viata,dazlegare de blesteme de farmece,si indepartarea tuturor din casa si familia noastra,dezlegarea tuturor piedicilor ce ne sint trimise noua ,familiei noastre,indepartarea urii si dusmaniei de la casa noastra,ginduri bune colegilor, sefilor ,vecinilor,profesorilor,antrenorilor,directorului liceului,surorilor,cumnatilor,cumnatelor,nepoti si nepoate,un ajutor din partea cuiva pentru achitarea datoriilor restante,aparati de toti vrajmasi stiuti si nestiuti,reusita lui ELENA in gasirea unui loc de munca.AJUTA-NE DOAMNE, SFINTELE SARBATORI CE SE APROPIE,APARA-NE DE ORICE PRIMEJDIE SI NECAZ.

 6. anonim spune:

  SORIN impreuna cu sotia ELENA si cei doi copii se roaga pentru sanatate,spor in casa ,intelegere,luminarea mintii,reusita copiilor la examene si in viata,dezlegare de blesteme,de farmece,si indepartarea tuturor din casa si familia noastra,REUSITA LUI ELENA in gasirea unui loc de munca in politie,ginduri bune vecinilor ,colegilor ,profesorilor ,antrenorilor,surorilor,cumnatilor,cumnatelor si toti cei nestiuti .AJUTA-NE DOAMNE SI APARA-NE DE ORICE PRIMEJDIE SI NECAZ .

 7. ANONIM spune:

  ELENA impreuna cu sotul si cei doi copii se roaga la icoana facatoare de minuni din aceasta sfinta manastire prin duhovnicii acesteia pentru sanatate ,spor in casa, luminarea mintii ,reusita la examene copiilor si in viata lor,intelegere in casa ,dezlegare de blesteme ,de farmece,si indepartarea tuturor din casa si familia noastra,dezlegarea tuturor piedicilor trimise lor si casei lor,reusita lui ELENA in angajarea la politie,ginduri bune colegilor ,vecinilor,profesorilor,antrenorilor,cumnatilor,cumnatelor,si tuturor celor nestiuti,scaparea de acuzare si invinuire pe nedrept.AJUTA-NE DOAMNE SI SCAPA-NE DE ORICE PRIMEJDIE SI NECAZ.

 8. anonim spune:

  ELENA care se roaga impreuna cu sotul si cei doi copii la icoana facatoare de minuni de la sfinta manastire pentru sanatate ,spor in casa ,intelegere,dezlegare de farmece si vraji si indepartarea tuturor din casa si familia noastra,scaparea de napasta ,de acuzare si invinuire pe nedrept a noastra,ginduri bune cumnatilor,cumnatelor ,nepoatelor,nepotilor,vecinilor,asupra noastra ,reusita in gasirea unui loc de munca.ajuta-ne doamne si scapa-ne de orice primejdie si necaz.

 9. elena spune:

  ne rugam pentru scapare de napasta ,de acuzare si invinuire pe nedrept ,aparati de vecini ,colegi ,colege,sefi ,cumnati ,cumnate ,nepoate ,nepoti si toti cei nestiuti ce ne poarta grija casei si familiei noastre si ne trimit tot felul de vraji asupra noastra ,si neintelegeri .AJUTA-NE DOAMNE .

 10. elena spune:

  o piedica care nu se linisteste si mai multe care le trimite sa faca rau ,le trebuie avere si nu stie cum sa prosteasca lumea

 11. elena spune:

  rugaciune;;ELENA IMPREUNA CU SOTUL SI CEI DOI COPII CARE SE ROAGA LA ICOANA FACATOARE DE MINUNI DE LA ACEASTA SFINTA MANASTIRE PENTRU SANATATE ,SPOR IN CASA ,DEZLEGARE DE BLESTEME ,DE FARMECE SI VRAJI SI INDEPARTAREA TUTUROR DIN CASA SI FAMILIA NOASTRA,SCAPARE DE NAPASTA ,DE ACUZARESI INVINUIRE PE NEDREPT ,SCAPARE DIN DATORII ,INDEPARTAREA TUTUROR PIEDICILOR TRIMISE DE VRAJMASI NOSTRI,DESCOPERIREA TUTUROR CELOR CE NE-AU PAGUBIT,GINDURI BUNE VECINILOR ,COLEGILOR ,COLEGELOR,SEFILOR ,PROFESORILOR ,CUMNATILOR ,NEPOTILOR SI TUTUROR VRAJMASILOR STIUTI SI NESTIUTI.AJUTA-NE DOAMNE SI SCAPA-NE DE ORICE PRIMEJDIE SI NECAZ.

 12. pau spune:

  prea sfanta maica si fecioara maria roaga-te fiului tau si pt.sufletul meu, reusita in gasirea unui loc de munca ,sanatate ,pace ,luminarea mintii.asa sa-mi ajute bunul dumnezeu acum si pururea si-n veci vecilor amin.

 13. MARIOARA spune:

  Marioara se roaga pentru iertarea pacatelor, pentru sanatatea si linistea familiei si pentru gasirea unui loc de munca. Dumnezeu si Maica Domnului sa ne binecuvanteze si sa ne ajute.

 14. GHEORGHE spune:

  Gheorghe si anica copiii Ionut George-Daniel ,Loredana-Mihaela se roaga la D-zeu,pentru sanatate spor in casa si multa intelpciune implinirea dorintelor in viata ajutor ,in gospodarie , toti multumesc pentru tot de la d-zeu si Maica Domnului… sa ne calauzesca pe mai departe pentru drumul ales. Gheorghe multumeste pentru calatoria in SF.munte Athos si e fericit pentruca a ajuns in varful Aton la schimbarea la fata in 19 08 2011….si mai doresc sa ajung in muntele athos in pelerinaj la alte manastiri neparcuse….

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.