Crestinii, Biserica, Internetul

Creştinii, Biserica, Internetul

Sunt unii care privesc internetul ca pe un … „infernet” – cum îmi spunea mie odată un părinte. Mi se pare însă că e mai realist să spunem că internetul este un instrument – un instrument ca oricare altul, adică neutru în sine, totul depinzând de întrebuinţarea lui. Cu un cuţit cineva poate să taie pâine sau poate să omoare pe cineva – asta nu înseamnă că cuţitul e rău! ci rău e modul în care a fost folosit. Asupra lucrurilor şi asupra oamenilor putem avea priviri deosebite: „Câinele-a văzut o fată… / Carne – a zis, bătându-şi dinţii / Şi-şi priveau părinţii fata. / Floare – au zis, plângând, părinţii. / Şi-a văzut-o un călugăr… / Bestie – a strigat ascetul. / Şi-un poet văzut-a fata… / Înger – a şoptit poetul” (Antologie sanscrită).

Sigur, internetul este azi simbolul (şi chiar „locul”) principal al lui „fac ce vreau”. Dar şi această lume are nevoie de lumină şi căldură; şi în această „lume nouă” şi plină de fantasme oameni pribegi caută, uneori fără să ştie prea bine ce. Astăzi, din ce în ce mai mult, internetul intră în viaţa noastră, aproape vrem-nuvrem. Şi-atunci, trebuie să (facem să) fie o prezenţă creştina ortodoxă, o prezenţă a frumosului, care să compenseze măcar puţin toată mizeria pe care comercianţii urâciunii o propun ochilor şi minţii pe internet. Acesta ar fi rolul siturilor religioase: o prezenţă, vizibilă (ceea ce nu e deloc uşor), dar nu agresivă.

Asadar, valoarea internetului e dată de felul în care ne folosim de el: el poate să fie purtător de frumos sau, dimpotrivă, de urâcine. Se poate să ne folosim şi să ne îmbogăţim sufleteşte prin internet, după cum se poate să întărim lanţurile patimilor, şi atunci el cu adevărat devine „infernet”. Dar, iată, se pare că şi aici Hristos vine ca să-l ridice pe cel căzut.

Doamne ajută !
p.iulian
++

Acest articol a fost publicat în Ganduri incuviintate și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Crestinii, Biserica, Internetul

 1. Mihaela spune:

  Cata dreptate aveti,parinte!
  Eu sunt crestina-ortodoxa si de cand am posibilitatea sa accesez internetul am aflat foarte multe lucruri utile despre ortodoxie,am aflat multe raspunsuri la intrebarile mele si mi-am intarit pt totdeauna anumite conceptii pe care le aveam.
  Intr-adevar,pe internet gasesti ceea ce cauti.Exemplul cu cutitul e foarte bun.
  Va doresc multa sanatate.Doamne ajuta!

 2. Desigur orice lucru pe lumea aceasta poate fi utilizat in sensul bun sau rau al cuvantului.

  Lasand la o parte faptul ca Internetul da dependenta,
  vezi acest grupaj:
  http://www.google.com/search?q=I...

  sa retinem ca unii webmasteri de situri ortodoxe importante comit pacatul cel fara de voie sau de voie (fiind constransi) de a admite legaturi (links, liens) care nu cadreaza cu morala crestin-ortodoxa, aceasta din urma fiind pentru om si nu schizmatica.

  Pentru conformitate,

  Exemplul UNU

  Portalul crestinortodox.ro are cel putin doua deficiente:
  a. Are legatura sponsorizata spre ziare.ro, cu articole de scandal la adresa clerului.
  b. Are legatura spre infoturism si aici exista link spre studentie.ro. Iar acesta duce spre sex de la A la Z:

  http://www.studentie.ro/Sexul_de...
  Nu mai spun ca exista si horoscopul.

  Exemplu DOI
  portalul valoros: credo.ro.

  Pe pagina de baza exista legatura spre http://www.teoctist.info. ceea ce este normal si contextual.
  Dar vai, exista si linkul spre presa; iar aici apar elucubratiile ziaristilor !

  Ce facem cu acesti webmasteri, "foarte bine intentionati in rest" de altfel, preacucernice parinte Iulian?

  ATENTIE
  Situl crestinortodox.ro este punctat de http://www.patriarhia.ro.

  In rest, sunt absolut de acord ca Internetul nu mai poate fi evitat, intrand in cuprinsul sau atat RAUL cat si BINELE.
  Trebuie sa invatam sa separam BINELE de RAU, mai ales in portalurile religioase.
  Moneda aratata lui Iisus are doua fete. Iisus a zis: "sa dam Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu"

  Din punctul meu de vedere, nu este normal parinte ca un portal atat de serios precum crestinortodox.ro, sa admita astfel de derapaje.

  Doamne ajuta !
  prof dr ing Dan Gheorghe Somnea
  webmasterul sitului ortodox din rubrica de mai sus

 3. lucan calin spune:

  Parerea mea este ca internetul este un mare dusman al omenirii, mai ales pentru cei mici si adolescenti care s-au obisnuit de mici cu el. Aproape pe toate site-urile sunt poze erotice si pornografice care sunt sigur ca ademenesc pe fiecare, inafara de cate site-uri religioase ortodoxe, ex: http://www.sfaturiortodoxe.ro.
  Oamenii nu se mai intalnesc sa discute unii cu altii fata catre fata ci pe yahoo messenger, mirc, etc.
  Daca as avea puterea as desfiinta internetul, calculatoarele si televizorul, mai ales in zilele noastre cand omul nu-si mai aminteste deloc de Dumnezeu.
  Dumnezeu sa ne binecuvinteze, sa ne miluiasca, sa ne mantuiasca si sa fim toti impreuna cu Dumnezeu, cu Maica Sa si cu toti Sfintii si Ingerii in veci amin.
  Doamne ajuta.

 4. daniel spune:

  internetul este un lucru foarte bun daca il folosesti cu frica de Dumnezeu,in scopuri mantuitoare.Vietile sfintilor si acatiste si paraclise,si tot felul de minuni ale ortodoxiei.Intradevar este o minune a tehnologiei secolului acestuia,foarte folositor crestinului si intregii creatii umane a lui Dumnezeu.-.
  caci Iisus se bucura daca prin intermediul internetului noi Il cautam si ne pierdem noptile [chiar],uneori citind si cercetand carti si documente duhovnicesti si scripturistice.
  macar de am deveni "obsedati si "nebuni "in credinta prin intermediul acestui mijloc facil de "conectare cu DUMNEZEU]".
  cel mai frumos si sfant este ceea ce se gaseste scris despre sfinti si poeziile acestora si indrumarile lor si cugetarile pline de HAR,si DUH SFANT.cum sa nu foloseasca acest lucru si sa nu fie binecuvantat de DOMNUL?????dar cate foloase nu aduce….netul…
  numai ca precum raul este alaturi de bine si foarte usor cazi in pacat accesand "altceva"mai necuviincios,si daunator sufletului nostru,depinde de gandul ce porneste din inima si unde este inima si dragostea ta…
  m-i s-a intamplat de atatea ori si mie si…constiinta care este intradevar glasul lui Dumnezeu in om,m-a mustrat pt.alegerea gresita si pierdera timpului in favoarea celui rau si viclean.
  Mantuitorul sa ne arda mainile cu dreptate ,caci prin ele vine cel mai des pacatul.prin butonare si apoi vorbe si osandiri de aproapele…
  sa folosim netul.cu foarte mare grija si luare
  aminte caci,pericolul "caderii" este aproape.sa ascultam psalmi si cantari ingeresti si sa citim multe carti ortodoxe spre slava Preasfintei Treimi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.