Duminica 5 octombrie 2008, a 3-a dupa inaltarea Sfintei Cruci, a 16-a dupa Pogorarea Duhului Sfant, glas 7

Troparul Învierii, glas 7

Stricat-ai cu Crucea Ta moartea, deschis-ai tâlharului raiul; plângerea mironositelor o ai schimbat si Apostolilor a propovadui ai poruncit ca ai înviat, Hristoase Dumnezeule, daruind lumii mare mila.

Troparele si condacele bisericii.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh...

Condacul Învierii, glas 7

Nu va mai putea stapania mortii sa tie cu puterea ei pe oameni, ca Hristos s-a pogorat, sfarmand si stricand stapanirea ei; legat este iadul, proorocii cu un glas se bucura, de fata a statut Mantuitorul, zicand celor ce erau in credinta: iesiti, credinciosilor, la inviere.

...Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Troparul Maicii Domnului, glas 7

Ca ceea ce esti vistieria invierii noastre, pe cei ce nadajduiesc spre tine, intru tot laudata, scoate-i din groapa si din adancul greselilor, ca tu nascand mantuirea, pe cei vinovati pacatului i-ai mantuit; care mai inainte de nastere ai fost fecioara, si in nastere fecioara, si dupa nastere iarasi ai ramas fecioara.


Apostolul zilei

2 Corinteni 11, 30-12, 9

Fratilor, Daca trebuie sa ma laud, ma voi lauda cu cele ale slabiciunii mele! Dumnezeu si Tatal Domnului nostru Iisus, Cel ce este binecuvantat in veci, stie ca nu mint! in Damasc, dregatorul regelui Areta pazea cetatea Damascului, ca sa ma prinda, Si printr-o fereastra am fost lasat in jos, peste zid, intr-un cos, si am scapat din mainile lui.

Daca trebuie sa ma laud, nu-mi este de folos, dar voi veni totusi la vedenii si la descoperiri de la Domnul. Cunosc un om in Hristos, care acum paisprezece ani a?? fie in trup, nu stiu; fie in afara de trup, nu stiu, Dumnezeu stie a?? a fost rapit unul ca acesta pana la al treilea cer. Si-l stiu pe un astfel de om a?? fie in trup, fie in afara de trup, nu stiu, Dumnezeu stie a?? Ca a fost rapit in rai si a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului sa le graiasca. Pentru unul ca acesta ma voi lauda; iar pentru mine insumi nu ma voi lauda decat numai in slabiciunile mele. Caci chiar daca as vrea sa ma laud, nu voi fi fara minte, caci voi spune adevarul; dar ma feresc de aceasta, ca sa nu ma socoteasca nimeni mai presus decat ceea ce vede sau aude de la mine. Si pentru ca sa nu ma trufesc cu maretia descoperirilor, datu-mi-s-a mie un ghimpe in trup, un inger al satanei, sa ma bata peste obraz, ca sa nu ma trufesc. Pentru aceasta de trei ori am rugat pe Domnul ca sa-l indeparteze de la mine; Si mi-a zis: iti este de ajuns harul Meu, caci puterea Mea se desavarseste in slabiciune. Deci, foarte bucuros, ma voi lauda mai ales intru slabiciunile mele, ca sa locuiasca in mine puterea lui Hristos.


Evanghelia zilei

Luca 6, 31-36

În vremea aceea, Iisus spunea : « Si precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea; Si daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata puteti avea? Caci si pacatosii iubesc pe cei ce ii iubesc pe ei. Si daca faceti bine celor ce va fac voua bine, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii acelasi lucru fac. Si daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi intocmai. Ci iubiti pe vrajmasii vostri si faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti nimic in schimb, si rasplata voastra va fi multa si veti fi fiii Celui Preainalt, ca El este bun cu cei nemultumitori si rai. Fiti milostivi, precum si Tatal vostru este milostiv.»


Invataturi despre iubirea vrajmasilor

Sfantul Siluan Athonitul: «Exista oameni care doresc osânda si chinurile în focul iadului, vrajmasilor lor sau dusmanilor Bisericii. Ei gândesc asa pentru ca nu au învatat de la Duhul Sfânt sa iubeasca pe Dumnezeu, caci cel ce a învatat aceasta varsa lacrimi pentru întreaga lume. Tu zici: "Cutare si cutare e un criminal, sa mearga, deci, sa arda în focul iadului". Dar te întreb: "Daca Dumnezeu ti-ar da un loc bun în Rai si de acolo ai vedea arzând pe cel caruia i-ai dorit chinurule iadului, nu-ti va fi mila de el, oricine ar fi, chiar daca e un dusman al Bisericii?" Sau vei avea o inima de fier? Dar în Rai nu e loc pentru fier. Raiul este smerenie si iubirea lui Hristos, care are mila de toti.»