Buzz, marketing și Ortodoxie

Buzz, marketing și Ortodoxie

Știința marketingului pare să fi ajuns azi la concluzia că e optim să înceapă buzz-ul pentru lansarea unui produs cu aproximativ 40 de zile înainte de eveniment.

În lumea occidentală (în care trăiesc și pe care o văd/observ zi de zi) lucrurile se întâmplă cam așa:

 • Știrile „neoficiale” (un fel de scurgeri controlate de informație „secretă” ale marilor companii de business) privind lansarea unui nou produs încep să apară cam cu 40 de zile înainte de momentul lansării. Tot atunci încep să se miște și acțiunile companiei în cauză.
 • Vitrinele magazinelor încep să se schimbe cam cu 40 zile înainte de momentele marilor vânzări (Crăciun și Anul Nou, Paști, alte sărbători lumești).
 • Amenajarea străzilor înainte de sărbătorile de iarnă începe în Occident cam cu 40 de zile înainte.
 • Anunțurile și buzz-ul legat de marile concerte, congrese, colocvii etc. încep cam cu 40 zile înainte.

Complet autonomizată față de tradiția creștină, știința marketingului modern în economia occidentală a ajuns la concluzia că trebuie să înceapă pregătirea pentru un eveniment important cam cu 40 de zile înainte și să gestioneze o curbă a buzz-ului în ascensiune continuă până la momentul K.

Ei bine, tradiția creștină a descoperit aceasta acum mai bine de 1.500 de ani când a instaurat posturile înaintea marilor sărbători (Paștile și Crăciunul, în particular), cu 40 de zile înainte de sărbătoare. Mai mult decât atât, atmosfera sărbătorii se introduce în mintea și viața creștinului pe etape, în cercuri concentrice sau, cu o altă imagine, cu strălucirea unei comete care se apropie, luminează tot mai tare și apoi se îndepărtează treptat. Într-adevăr, pe lângă postul propriu-zis, care începe cu 40 de zile înainte, Paștile și Crăciunul (și celelalte mari sărbători) au o perioadă de înainte-prăznuire și una de după-prăznuire, în care atmosfera se intensifică la apropierea sărbătorii și scade în strălucire după momentul culminant – praznicul.

Nasterea Domnului

Nasterea Domnului

Atmosfera Postului Crăciunului

Dacă pentru perioada Postului Mare, atmosfera de pregătire a sărbătorii Paștilor e mai intensă și mai evidentă, pregătirea în etape există și pentru perioada Crăciunului, chiar dacă e mai puțin cunoscută.

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie. Pe 21 noiembrie e sărbătoarea Aducerii Maicii Domnului la Templu și încep cântările catavasiilor Nașterii Domnului (care vor continua până la 30 decembrie inclusiv).

Catavasiile Nașterii Domnului (audio – Byzantion):

După sfântul Nicolae (prăznuit la 6 decembrie) încep în mod tradițional pregătirile pentru colindat (și în unele tradiții locale postul devine mai strict). În ultima săptămână dinaintea sărbătorii postul e ceva mai aspru și atmosfera slujbelor mai intensă; perioada propriu-zisă de înainte-prăznuire începe pe 20 decembrie. Pe 24 decembrie este Ajunul Crăciunului, cu intensitatea maximă a așteptării iminente. După praznicul strălucitor (și duios) de pe 25 decembrie, atmosfera continuă cu după-prăznuirea și catavasiile nașterii până pe 30 decembrie, pentru ca pe 31 decembrie să fie odovania (încheierea) sărbătorii.

Un Părinte apostolic, autorul Epistolei către Diognet (o scriere creștină din secolul al II-lea după Hristos) spune despre creștini: „Ceea ce este sufletul în trup, aceea sunt creștinii în lume. Sufletul este răspândit în toate mădularele trupului, iar creștinii în toate orașele lumii. După cum sufletul locuiește în trup, dar nu este din trup, așa și creștinii locuiesc în lume dar nu sunt din lume.”.

Creștinii trăim într-o lume a marketingului consumerist, dar nu aparținem ei. „Marketingul” nostru este Împărăția lui Dumnezeu, pe care am primit-o deja în parte prin arvuna Duhului Sfânt, la Botez și prin credință.

Pr. Iulian Nistea

Acest articol a fost publicat în Ganduri incuviintate, Sarbatori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la Buzz, marketing și Ortodoxie

 1. aslema spune:

  Ortodoxia are o tona de invataminte care dainuie de atata vreme..doar ca sintem prea orbi sa le vedem ,prea surzi sa le auzim si prea intunecati ca sa ne lumineze ..ar trebui sa fim mai atenti la chemarile lui Dumnezeu: ele apar fie ca e o intamplare, o conversatie , o lectura, sau iata, un articol pe blog

  • Marta spune:

   sau un gand latent pe care unii nu indraznesc sa’l rosteasca. Iata, am stat 6 ani la camin, pe parcursul facultatii si marturisesc ca am avut colege de camere destul de paralele cu Biserica, asta la o vedere exterioara. Insa… seara aveam ragaz sa ne vedem, fata catre fata.. iar framantarile launtrice ieseau inerent la suprafata. In mod surprinzator, pt unii, desi actualitatea de peste zi erau subiecte ce tineau de sexualitate si altele asemenea, seara..cand omul devine mai asezat, grijile apun intrucatva.. fetele isi puneau problema lui A FI intru adevar, relatia personala cu Dumnezeu, fondul si originile propriilor pacate, , dealtfel constientizate, autenticitatea fericirii… Nu mergeau la Biserica, e f real… insa cautau ceva, doar ca in anturajele lor nu aveau cui sa deschida aceste subiecte, pt ca persoanele dragi aruncau o ironie.. si atunci treceau peste. Se prefera tacerea care converteste gandurile – atentie! – vii, existente, reale. Deci, se pune problema cum traiesc eu sarbatoarea altfel decat comercial… chiar si intre cei din „lumi paralele”, doar ca mai subsidiar, si probabil ca ramane mai mult o framantare sufleteasca..in cele din urma.

 2. Laurentiu spune:

  Se pare ca este vorba de o pregatire psihologica care are la baza anumite „legi ale mintii” care incepe cam cu o luna si ceva inainte de un eveniment!
  Nu doar cazul marketingului si religiei ci si momentelor importante din viata unui om: pregatirea pentru sesiune la facultate sau inceperea pregatirilor pentru nunta!

 3. Huma spune:

  Frumoasă zi! bogată, pe toate planurile! O seară minunată Găbița!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.