Introducere

Notă: Am scris aceste rânduri nu după capul meu, ci după recomandările celor mari: Apple, GoogleYahoo. În zilele noastre cu parolele nu e de joacă. Ele pot să dea acces la o bună parte din viața privată a persoanei (email, rețele sociale etc.), la informații profesionale și, nu în ultimul rând, la buzunarul omului, prin serviciile financiar-bancare online (online banking, PayPal etc.). Yahoo vrea să fie haios și adevărat în același timp când spune că parola e ca periuța de dinți: o alegi cu grijă să fie cât mai bună și nu o împărtășești cu nimeni!


Diferite nivele

Mai întâi de toate, înainte de o alege o parolă, analizați bine ce fel de parolă aveți nevoie pentru un anumit site. Clasați siturile pe nivele de risc și de seriozitate, pentru că ciber-criminalii atacă mai întâi siturile cu securitate scăzută ca să folosească eventual acele informații pentru a ataca situri și servicii mai securizate, precum băncile (sursă: Microsoft). Pentru situri cu risc redus pentru utilizator în caz de atac, cum ar fi un site de știri on-line (la care dați cât mai puține informații posibile), puteți utiliza o parolă ușor de amintit; aceeași parolă o puteți folosi pe alte situri sau servicii cu risc scăzut (sursă: Apple). Pentru siturile cu informații sensibile, cum ar fi parola de administrator de sistem sau un cont bancar online, dar și emailuri și rețele sociale, folosiți parole unice și greu de ghicit, câte o parolă pentru fiecare zonă separată, și nu-o reutilizați în altă parte. În acest fel, în cazul în care o parolă este compromisă, alte zone sensibile nu vor fi afectate (sursă: Apple).


Relații între situri și servicii

Aproape toate siturile de „servicii” – cum ar fi Apple, Amazon, Adobe, eBay etc. –, dar și rețelele sociale (Facebook, Twitter etc.) necesită un email. Dar și serviciile de email necesită azi adesea un alt email. Nu puneți niciodată aceeași parolă la cele două emailuri, și nici aceeași parolă ca la email la serviciul care folosește acel email. Astfel, dacă vreodată un serviciu e compromis, cel care este legat cu el rămâne în siguranță și poate fi folosit pentru recupera serviciul compromis. Emailul (sau emailurile) prin care se face recuperarea parolelor sau a accesului la servicii eventual compromise – pe care să îl considerați ca un bunker de refugiu în caz de atac –, trebuie să aibă o parolă foarte solidă și cu siguranță unică. În rezumat minimal:

  • Două emailuri – două parole.
  • Facebook folosește email-nr-1 – parola de Facebook diferă de parola de la email-nr-1.
  • Emailul de recuperare – parolă foarte solidă și unică.

Așa NU

Înainte de a spune ce trebuie să conțină o parolă bună, trebuie neapărat să spunem ce NU trebuie să conțină o parolă bună:

  • Nu trebuie să conțină date de naștere familiale sau alte date ușor de ghicit.
  • Nu trebuie să conțină numere de telefon ușor de ghicit.
  • Nu trebuie să conțină nume din familie (nici ale câinilor și pisicilor din familie).
  • Nu trebuie să conțină nici un fel alte informații personale ușor de obținut azi (numărul sau tipul mașinii, numele angajatorului, al școlii, al străzii, al orașului, etc.).
  • Nu trebuie să conțină serii comune de numere sau litere (12345, 7777, abcdef, FFFFF etc.).
  • Nu trebuie să conțină cuvinte din dicționar, din nicio limbă (fără numai dacă sunt modificate – vezi mai jos).

Cum să-mi creez o parolă bună

În sfârșit, am ajuns la una din ultimele etape: cum să-mi creez parola. O parolă care se poate și memoriza. Azi o parolă trebuie să aibă cel puțin 8 caractere și caractere variate: litere mici și mari, cifre, semne de punctuație și simboluri. Toate cele patru articole serioase pe care le folosesc în acest articol (Apple, Google, Microsoft, Yahoo) recomandă ca să ne creăm parolele pornind de la scurte propoziții familiare nouă, urmând mai multe etape de consolidare a securității, după cum urmează:

  • Etapa 1: Caută o propoziție familiară, de exemplu: „Lapte acru și bătut se numește atribut”. De acord, e cam lungă totuși, dar poți lua „Lapte acru și bătut”.
  • Etapa 2: Elimină spațiile dintre cuvinte (și diacriticele). Rezultă: „Lapteacrusibatut”.
  • Etapa 3: Introdu niște greșeli sau alterări intenționate, gen: „LaptakruzibaTTut”.
  • Etapa 4: Introdu cifre și, semne de punctuație și simboluri, gen: „L@ptakruz1baTTu!5721”

Poate nu veți face chiar așa, dar acesta e principiul pentru o parolă bună, tare, complexă.


Recomandări finale

Desigur, nu trebuie să vadă nimeni ce scrieți pe tastatură când introduceți undeva parola. Nu vă scrieți parolele pe post-it sau hârtuițe care zac cine știe pe unde. Nu trimiteți parolele pe chat (gen: WhatsApp, FB Messenger etc.) și pe email și, în general, nu le împărtășiți electronic cu nimeni (nici măcar daca aveți antiviruși). Schimbați parolele din când în când, cam la 6 luni spun recomandările (știu, știu, e o bătaie de cap…). Dacă folosiți generatoare de parole, să fie sigure. De pildă, online folosiți Norton sau RoboForm. Niciun serviciu internet serios nu vă cere, niciodată!, datele personale prin email. Un astfel de email este în mod sigur unul fraudulos!! Nu dați click pe niciun link înainte de a survola cursorul acel link pentru a vedea unde duce și că acel site vă este cunoscut, nu doar la aspect ci și la URL. Să fiți sănătoși și voioși!