O să anunţ din când în când în această categorie „Noutăţi în blog” lucruri mai puţin vizibile la o vizită rapidă.

Două albume de imagini legate de Muntele Athos sunt acum publicate şi altele vor urma:

Prodromu si Lacu sunt cele două schituri româneşti din Sfântul Munte. Prodromu depinde de Marea Lavră, iar Lacu de Mănăstirea Sfântul Pavel.

Prodromu este un schit de tip cetate, ca o mănăstire, şi are viaţă de obşte.


Schitul Lacu

Lacu este un schit de tip lavriot, adică are mai multe "chilii" (ca nişte case), fiecare cu propria-i viaţa călugărească, dar monahii acestora formează un schit pentru că se adună la aceeşi biserică pentru Sfânta Liturghie duminica şi în sărbători, şi că au nişte responsabilităţi administrative în comun în relaţia lor cu mănăstirea de care depind.

Chilia Sfantul Gheorghe -Kerasia ( Sursa: doxologia.ro)

Schitul Lacu este o veche aşezare monastică atonită, dar începând cu sfârsitul secolul al XIX-lea viaţa călugărească a început încet-încet să decadă până ce schitul s-a pustiit aproape complet în aşa măsură încât unele din vechile chilii nici nu se mai ştie cu exactitate unde erau aşezate, ruinele lor fiind complet înghiţite de vegetaţie şi de pădure. Mai ales după 1990 din nou monahi români au început să se aşeze aici cu binecuvântarea Mănăstirii Sfântul Pavel, aşa încât viaţa călugărească este din nou înfloritoare în acest centru monastic aşezat într-un decor de excepţie, sub piscul Atonului. Conform unor informaţii aflate pe situl Sfaturi ortodoxe, Schitul Lacu cuprinde astăzi Biserica Mare cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (unde, dupu cum spuneam, se fac slujbele în Duminici şi sărbători) şi 8 (opt) chilii razleţite pe o suprafaţă relativ întinsă, fiecare cu paraclisul (bisericuţă, adesea integrată chiliei) ei, unde în fiecare monahii săvârşesc cele sapte Laude (şi, eventual, Sfânta Liturghie), după cum urmează:

 1. Chilia BUNA VESTIRE - 9 vieţuitori
  Stareţ: parintele Stefan Nutescu
   
 2. Chilia SFANTUL ARTEMIE - 8 vieţuitori
  Stareţ: părintele Pimen
   
 3. Chilia SFANTUL PROOROC ILIE - 2 vieţuitori
  Stareţ: părintele Sofronie
   
 4. Chilia INTAMPINAREA DOMNULUI - 4 vieţuitori
  Stareţ: părintele Acachie
   
 5. Chilia INALTAREA DOMNULUI - 4 vieţuitori
  Stareţ: părintele Paisie
   
 6. Chilia SFANTUL IERARH NICOLAE - 5 vieţuitori
  Stareţ: părintele Rafael
   
 7. Chilia ACOPERAMANTUL MAICII DOMNULUI - 3 vieţuitori
  Stareţ: părintele Isidor
   
 8. Chilia SFANTUL ANTONIE CEL MARE - 4 vieţuitori
  Stareţ: părintele Nichifor