In luna noiembrie 2007, enciclopedia colaborativa ortodoxa ro.OrthodoxWiki.org (creeata dupa modelul Wikipedia, dar pentru Ortodoxie) sarbatoreste un an de existenta. Proiectul-mama, in limba engleza, a inceput trei ani mai devreme, in noiembrie 2004, si cuprinde azi mai mult de 2300 de articole. in noiembrie 2006, asociatia webmasterilor ortodocsi OrtodoxRoNet a decis sa se implice in acest proiect, sa gestioneze perioada dificila de inceput. Astazi, la un an de zile, proiectul este depin maturizat, dupa cum se poate vedea din mica evaluare ce urmeaza, care contabilizeaza doar partea de continut, nu si chestiunile tehnice:

  • ro.OrthodoxWiki.org are peste 640 de articole mari (enciclopedice) si alte cateva sute de articole mai putin dezvoltate. Aceasta ar da o medie de 2 articole "mari" + 2 articole "mici" pe zi - un ritm apreciabil.
  • Articolele sunt structurate in peste 90 de categorii si subcategorii.
  • Si-au facut cont de utilizator/editor peste 300 de persoane, dintre care vreo 30-40 au editat in mod activ.
  • Desigur, multe pagini dorite (peste 2500) asteapta sa fie editate !

Pentru cei care nu sunt famiarizati cu sistemul wiki, iata cateva din caracteristicile lui:

  • este un sistem de editare colaborativ: un articol se scrie si se dezvolta prin colaborarea toturor celor interesati; fiecare poate aduce un complement de informatie, sau sa participe in alte feluri la calitatea artuicolului (corecturi ortografice sau de punctuatie, de pilda); acest sistem colaborativ face ca articolele sa se imbunatateasca calititiv in timp, in mod continuu
  • editarile in sistemmul wiki sunt complet reversibile: nimic nu se pierde, toate variantele unui articol sunt pastrate in baza de date a sitului, si orice editare poate fi anulata cu un simplu click.

Informatii complementare cu privire la OrthodoxWiki:


Iulian Nistea, Administrator ro.OrthodoxWiki.org.