În timpul unei vizite oficiale în Grecia, la mijlocul lunii februarie, Arhiepiscopul Spiridon, Primatul Bisericii Ortodoxe Grecesti în America si Exarh al Patriarhiei Ecumenice în Emisfera de Vest, a adresat o scrisoare de felicitare presedintelui Statelor Unite Bill Clinton, ca urmare a achitării acestuia în procesul de destituire intentat de Senatul american.

Stirile acestei seri au informat despre terminarea procesului senatorial si posibilitatea continuării în mod progresiv si constructiv a presedintiei dumneavoastră. Permiteti-mi să vă adresez dumneavoastră si familiei dumneavoastră cele mai bune urări si binecuvântări pentru reluarea vietii de familie cu demnitatea si intimitatea pe care le meritati

Arhiepiscopul Spiridon

Drept urmare, ambasadorul SUA în Grecia, Nicholas Burus, a oferit o receptie în onoarea Arhiepiscopului, la resedinta sa oficială. Domnul ambasador Burus s-a folosit de prilej pentru a-si exprima respectul si sprijinul său fată de rolul Arhiepiscopului Spiridon în comunitatea greacească din America, ca si în unitatea Bisericii Ortodoxe în America.

Absolut incredibila demonstratie de oportunism a Arhiepiscopului Spiridon vine pe fondul unei foarte puternice contestări a sa în America, atât de către laici, cât si de către clericii si chiar episcopii de sub jurisdictia sa. Anul trecut scolile de teologie de sub jurisdictia sa, sustinute de miscarea laicatului, au fost la un pas de a inflama ortodoxia americană din pricina neîntelegerilor cu arhiepiscopul în cauză. La începutul anului 1999, Arhiepiscopul Spiridon a trebuit să facă apel la Patriarhul de Constantinopol pentru a face fată unui protest a 5 mitropoliti si episcopi, dar apoi s-a trezit în fata unei scrisori de protest a mai mult de 100 de clerici de sub jurisdictia sa.

Desi Arhiepiscopul Spiridon îi acuză pe opozantii săi că ar fi sustinători ai fostului Arhiepiscop al grecilor din America, Iakovos, si că doresc scindarea Bisericii, pentru din ce în ce mai multă lume devine tot mai greu de crezut că asemenea miscări, devenite de masă, sunt lipsite de fundament în acuzatiile pe care i le aduc Arhiepiscopului Spiridon, legate în special de administratia sa, dar si de neîntelegerea realitătilor multiculturale din America (Spiridon a trăit cea mai mare parte a vietii în Europa) si de lipsă de dialog si receptivitate fată de membrii Bisericii pe care o conduce, fie că sunt episcopi, clerici, laici.

Va rămânea de văzut dacă această mostră de oportunism si servilism fată de puterea lumească (si într-o chestiune atât de gravă cum a fost, din punct de vedere moral, cea pentru care a fost judecat presedintele american Bill Clinton) va salva unitatea Bisericii Ortodoxe Americane, sau, temporar, doar tronul Arhiepiscopului Spiridon.

Legat de această solutie a viitorului stă însă si îngrijorarea mediilor teologice ortodoxe fată de o posibilă mutarea a scaunului ecumenic în America, ca principală optiune în cazul expulzării Patriarhiei Ecumenice din Istambul, unde în prezent se află în situatia de tolerată, dat fiind faptul că numărul ortodocsilor declarati în Turcia a scăzut sub nivelul prevăzut de legile tării, respectiv 5000 de credinciosi.

Ce tine încă Scaunul Patriarhiei Ecumenice la Istambul (Constantinopol)? Politica lui Spiridon sau Voia lui Dumnezeu? Sau amândouă.


Publicat în Credinta străbună