*

PACE CELOR CE VIN — BUCURIE CELOR CE RÃMÂN — BINECUVÂNTARE CELOR CE PLEACÃ╬ntrebari si raspunsuri
Despre spiritualitatea crestin-ortodoxa

 

MENIU
alte rubrici ale sitului
Ce este nou!
updated
Mari duhovnici
in viata si adormiti
Gânduri încuviintate
Blog de Pr. Iulian Nistea
Media ortodoxa
photos - film - audio
analize internet
Traduceri
teologie si duhovnicie
Spiritualitatea ortodoxa
Despre noi
Patericul adnotat
Patericul Egiptean
Eseuri
updated
Mihai Neamtu, Nistea Iulian, Dinu Grigore Mos, Radu Teodorescu, Gheorghe Fedorovici
Simone Weil
1909-1943
Poeme
Jurnal athonit
literatura si duhovnicie
Ileana Malancioiu
poeta
Nistea writers
simbol crestin vechi

INTERACTIV
participarea Dvs
Legaturile Dvs
inscrieti-va situl !
Harta Vizitatorilor
Priviti si lasati un semn pe harta
My Guestbook
Vizitati si semnati
Cartea de oaspeti

 

Legaturi rapide
situri speciale
Icoane bizantine
icones grecques-byzantines
Calendar ortodox !
2006, sinaxar
vietile sfintilor
Credo.ro
Portal Ortodox
Zambete din pantecele mamei
Ortodocsi din Paris
Orthodoxes à Paris
Biserica Ortodoxa Romana din Paris
Parohia Sfintii Arhangheli
Filocalia.ro
NOU !
Asociatia OrtodoxRoNet
NOU !
OrtRadio
situl emisiunii radio
L'Eglise Orthodoxe aujourd'hui (Paris)
Teognost.ro
Grupul si Editura Teognost
Laurentiu Dumitru
un site de pastoratie
a tinerilor

 

 

  *
Întrebari si raspunsuri
- despre spiritualitatea ortodoxa -

Prima pagina -> ╬ntrebari si raspunsuri -> Ortodoxia si stiinta

Minunile nu sunt contra legilor universului, ci sunt o participare a creatiei la lucrarea lui Dumnezeu

de : pr. Iulian Nistea
la : 21 octombrie 2006

ţntrebare :

Sunt minunile încalcari ale legilor universului ?
de G.E., 20 octombrie 2006

Parinte, de la inceput trebuie sa va spun ca sunt botezata ortodoxa si ma consider ortodoxa prin morala, desi am pareri personale poate ... "neortodoxe"

Eu vad universul ca fiind trupul lui Dumnezeu. Asa cum eu am un trup material dar exist ca suflet, asa si Dumnezeu, este insasi universul dar se manifesta ca o entitate superioara, Dumnezeu.

Asa cum eu nu intervin direct asupra parului ca sa creasca dar il tai cand vreau si Dumnezeu nu intervine nicaieri calcand peste legile in virtutea carora functioneaza acest univers creat de el, inclusiv al omului. Daca ar fi sa ne luam dupa orice credinta minunile sunt incalcari ale legilor universului, eu nu cred in astfel de minuni. O minune care apare in urma unei adevarate credinte, cu explicatia logica ca este creata de creierul a carei functionalitate nu o cunoastem inca pe deplin mi se pare posibila, o vindecare miraculoasa, o intamplare, etc., dar o incalcare a legilor universului cu orice marturie posibila (chiar a mea) mi se pare o mistificare. Nu pot sa o accept chiar daca ar fi spre binele meu (aici pacatuiesc, recunosc).

Cred in vindecarile prin credinta dar nu accept ca poate sa-ti creasca un picior taiat cu toata credinta din lume dar as accepta daca minunea s-ar manifesta sub forma unei proteze sau poate o grefa. Este asta "necredinta" cum imi spun niste prietene? Stiu ca nu-mi veti raspunde, va voi scrie si alte aspecte ale modului cum il vad eu pe Dumnezeu si poate candva imi veti indica un articol, o lucrare de unde sa culeg un raspuns pe care sa-l arat prietenelor.

raspuns (la 21 octombrie 2006 - Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi - Bucuresti):

Doamne ajuta.

Ca sa spunem ca universul este "trupul lui Dumnezeu", aceasta nu poate fi decat o metafora, desigur. Iar daca este o metafora, atunci trebuie sa vedem ce întelegem prin ea.

Sfintii Parinti au comparat relatia (sau unirea) dintre trupul si sufletul omului cu fiecrul înrosit în foc. În aceasta imagine, trupul este fierul si focul este sufletul. Unirea dintre trup si suflet este atat de intima si de indisociabila precum unirea dintre fier si foc în fierul-înrosit-în-foc.

Putem spune, de asemenea, ca Dumnezeu este prezent în creatia Sa precum fierul înrosit în foc, dar trebui sa explicam ce se întelege prin aceasta imagine. Pentru noi, Dumnezeu este fiinta suprema, dar o Persoana, cu care vorbim / ne rugam etc. Dumnezeu este prezent în creatia Sa prin harul Sau, prin energiile Sale necreate, care însa nu se confunda cu fiiinta Sa. Prin aceste energii necreate Dumnezeu este prezent în mod personal si dinamic (nu static) în creatie. Toata creatia are ca fundament aceste energii necreate, care reprezinta deci partea cea mai intima, sâmburele creatiei. Dumnezeu "hraneste" creatia prin energiile Sale divine personale, si, desigur, creatia "suspina" dupa Dumnezeu (cum spune Apostolul Pavel) si asculta de Dumnezeu. În acest sens, parintele Nicolae Steinhardt relateaza undeva o poveste frumoasa în care un om al lui Dumnezeu se plimba printr-o padure primavara si se bucura de vederea creatiei lui Dumnezeu si zice la un moment dat unui mugure: "Spune-mi o rugaciune" - iar mugurele înfloreste. Este o "poveste exemplara" frumoasa.

Totusi, dupa cum spuneti, Dumnezeu nu intervine CONTRA propriei Sale creatii, contra universului. Ceea ce noi numim "minuni" nu sunt niste întamplari "contra" creatiei, ci niste amplificari, daca vreti, ale harului lui Dumnezeu, ale energiilor divine din inima creatiei. Minunile nu sunt deci împotriva ratiunii (universului), ci dincolo de ea, sau mai bine zis dincolo de gândirea omului lipsit de credinta. Sa va dau câteva exemple (din Vechiul si Noul Testament) ilustrative a ceea ce vreau sa spun.

Istoria lui Iona

Sunt doua minuni în istoria lui Iona: una ca a fost înghitit de un peste mare din pântecele caruia a iesit dupa 3 zile, iar a doua ca un vrej a crescut peste noapte atât de mare încât îi tinea umbra.

Ei bine, cercetatorii Vechiului Testament au descoperit ca exista un "peste mare" care ar putea face asta (un soi de casalot) în Marea Mediterana; în burta a astfel de pesti s-au descoperit un cal întreg odata, cazut probabil din vreo corabie scufundata. Minunea care s-a întâmplat cu Iona nu este deci contra naturii, contra creatiei, ci minunea a constat în faptul ca Dumnezeu a facut ca Iona sa fie înghitit de acest peste si sa supravietuiasca, fara sa putem spune exact cum.

Apoi iarasi cercetatorii au aratat ca exista o planta care ar corespunde descrierii din istoria lui Iona, si care creste foarte repede. Sigur nu creste peste noapte, dar din nou minunea nu a fost contra naturii, ci a constat (în mod fizic, daca vreti) în faptul ca aceasta planta a crescut mai repede cu harul / energia divina.

Pestele sfântului Petru

Stiti ca în Noul Testament Iisus îl trimite pe Petru sa pescuiasca si sa plateasca darea cu banul ce gaseste în gura pestelui. Ei bine, în Lacul Tiberiadei (Marea Galileii) exista un peste numit pâna astazi "pestele sfantului Petru". Acest peste are obiceiul de îsi tine puii în gura când sunt mici, ca sa-i protejeze de alti pesti pradatori. Dar puii cresc si vor în continuare sa stea în gura mamei. Atunci pestele acesta ia de fundul apei o piatra în gura, ca sa împiedice puii, de-acum mai maricei, sa intre la loc în gura lui. Minunea care s-a întâmplat nu e, din nou, CONTRA naturii. Pestele a cules de pe fundul apei o moneda pe care a luat-o în gura ca sa împiedice puii sa revina. Minunea consta din nou în faptul ca creatia lui Dumnezeu participa la voia lui Dumnezeu atunci când Creatorul considera, ca sa se împlineasca ceea ce este de folos omului.

V-am dat aceste trei exemple nu ca sa rationalizam minunile, ci ca sa întelegem ca minunile nu sunt contra universului, ci sunt o participare a creatiei la lucrarea lui Dumnezeu.

Doamne ajuta.
p.iulian

Prima pagina -> ╬ntrebari si raspunsuri -> Ortodoxia si stiinta

Cãutare  în  site

Aceastã paginã a fost ultima oarã modificatã
la data de 
TOP
Ultimele noutãti din site
HOME
Meniu:
About us | Traduceri | Poeme | Eseuri
 Spiritualitate | Patericul adnotat | Jurnal athonit 
  N-writers | Simone Weil | Ileana Mãlãncioiu
  Mari duhovnici | Media | Legaturile Dvs!

Copyright © 2000-2006, pr. Iulian Nistea.