La pesanteur et la grâce, Plon 1988


Moartea se află între darurile cele mai pretioase făcute omului. Pentru aceasta, a o folosi rău este impietatea supremă. Să mori rău. Să ucizi rău. (Cum însă să scapi si sinuciderii si omorului?) După moarte, iubirea. Problemă analogă: nici plăcere pătimasă, nici privatiune dezaxată. Războiul si Erosul sunt, între oameni, cele două surse de iluzie si minciună. Amestecul lor - cea mai sordidă murdărie [impureté].

Să te străduiesti a substitui din ce în ce mai mult în lume violenta prin non-violenta eficace.

Non-violenta nu este bună decât dacă este eficace. Astfel, la întrebarea unui tânăr cu privire la sora sa, răspunsul lui Gandhi trebuia să fie: Uzează de fortă, numai să o faci de asa manieră, încât să o fi putut apăra - cu tot atâta probabilitate de succes - si fără violentă. Numai să posezi o radiere a căreia energie (adică eficacitate posibilă, în sensul cel mai material al cuvântului) să fie egală celeia continută în muschii tăi.
Să te străduiesti să devii asa, încât să poti fi non-violent.
Asta depinde si de adversar.

Cauză a războaielor: fiecare om, fiecare grup uman se simte - si pe bună dreptate - stăpân si posesor legitim al universului. Însă această posesie este prost înteleasă, în lipsa cunoasterii faptului că accesul - atât cât este posibil omului pe pământ - trece, pentru fiecare, prin propriul său trup.
Pentru un tăran proprietar, Alexandru este ceea ce este Don Juan pentru un sot fericit.

Război. Să mentii intactă în tine iubirea vietii; să n dai niciodată pe cineva mortii fără să o fi acceptat pentru tine însuti.
În cazul în care viata lui X. ar fi legată de a ta până într-asa măsură încât cele două morti să trebuiască a fi simultane, s-ar putea totusi voí ca acela să moară? Dacă trupul si sufletul întreg aspiră la viată, si dacă cu toate acestea si fără a minti, se poate răspunde da, atunci ai dreptul să ucizi.


Traducere de Iulian Nistea
Text apărut în Renasterea (revistă lunară editată de Arhiepiscopia Vadului, Clujului si Feleacului), Nr. 9 (81), septembrie 1996.