Pãrintele Arsenie Boca Mari duhovnici Nistea's Page
varianta fãrã diacritice românesti a acestei pagini

Viața Părintelui Arsenie Boca

 

S-a născut la 28 septembrie 1910 în comuna Vața de Sus, județul Hunedoara. Părinții, țărani gospodari, au mai avut încă o singură fiică.

De mic copil manifestă înclinație spre studiu și spre artele frumoase. Urmează școala primară în comuna natală, apoi liceul la Brad între 1924-1928, iar din 1928 cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu unde este remarcat de Pr. Prof. Dumitru Stăniloae ca un student eminent, fiind licențiat în teologie în 1932.

Continuă studiile la facultatea de Belle Arte din București (1932-1936) și urmează doi ani și cursurile Facultății de Medicină din Cluj, pe care însă nu le încheie.

Între anii 1938-39 face un pelerinaj la muntele Athos de unde, revenind în țară se închinoviază în anul 1939 la mănăstirea Sâmbăta de Sus și la scurt timp este hirotonit diacon și preot.

În 1948, la îndemnul mitropolitului Nicolae Bălan se mută la Prislop pentru a reînvia viața monahală din această mănăstire distrusă de generalul Bucow. Aici întemeiază o obște de maici și viețuiește până în 1959 când i se stabilește domiciliul forțat la București și lucrează timp de 10 ani la pictura bisericii din Drăgănescu. Ultima parte a vieții și-o petrece la Sinaia, unde obștea mănăstirii Prislop, împrăștiată în 1959 se reorganizează.

S-a mutat la Domnul în 28 noiembrie 1989 la Sinaia și înmormântat după dorința proprie la mănăstirea Prislop la 4 decembrie 1989.

Ultima dorință a fost ca opera sa să nu fie publicată. S-a publicat totuși lucrarea “Cărarea împărăției” în editura Episcopiei Ortodoxe Române a Aradului, 1995, unele din predicile și meditațiile sfinției sale rămânând în manuscris și cunoscând ulterior o mare diversitate de variante.

Mormântul părintelui Arsenie de la mănăstirea Prislop constituie și azi un loc de pelerinaj pentru sute de creștini din țară care l-au cunoscut și în conștiința cărora părintele a rămas ca un om cu viață sfântă.


Puneti comentariile Dvs la acest text, sau la problematica lui în FORUM-ul alãturat !

Aceastã paginã a fost ultima oarã modificatã
la data de 
TOP
Nistea's Page
Meniu:
Me & Myself | Traduceri | Poeme | Eseuri
Spiritualitate | Patericul adnotat | Jurnal athonit
N-writers | Simone Weil | Ileana Mãlãncioiu
Mari duhovnici | Legãturile Dvs!

Copyright © 2000-2001, Iulian Nistea.
This file may be copied on the condition to specify the copyright notice.