Pãrintele Arsenie Boca Mari duhovnici Nistea's Page
varianta cu diacritice românesti a acestei pagini

Nichifor Crainic

Scrisoare catre parintele Arsenie Boca

 

Iubite parinte Arsenie,

A fost o vreme când te-am stiut pictor de suflete dupa modelul Domnului nostru Iisus Hristos. Ce vreme înaltatoare când toata tara lui Avram Iancu se misca în pelerinaj, cântând cu zapada pâna la piept, spre Sâmbata de Sus, ctitoria voievodului martir! O fi fost asa de la Dumnezeu ca toata acea bulboana spirituala uriasa sa se desumfle la comanda ca si cum n-ar fi fost?

Ceea ce am admirat la Sfintia Ta e ca nu te-ai lasat. Din zugrav de suflete, fericite sa se modeleze dupa Domnul tuturor, iata-te zugrav de biserici, adica al celor ce poarta pe chipurile cuvioase reflexul desavârsirii Fiului lui Dumnezeu. E o mare mângâiere, acum când nu mai ai prilejul sa desavârsesti pe aspiranti, sa poti mângâia cu penelul pe cei desavârsiti pentru a-i da pilda pe zidurile sacre.

Mica biserica de la Draganescu are norocul sa simta pe zidurile ei zugravite predicile fierbinti, pe care miile de oameni le ascultau la Sâmbata de Sus.

E o pictura noua ca si predica de atunci.

Nimic întunecat în aceasta primavara care îmbraca cu plai înflorit boltile bisericii. E o lumina de tonuri deschise catre lume ca spiritul si chipul Mântuitorului coborât sa ne aduca lumina de sus, ce iradiaza din pictura Sfintiei Tale. E un stil nou, e o pictura noua, dupa viziunea noua pe care o porti în suflet.

Pictura sacra e istoria în imagini a vietii Mântuitorului si a celor transfigurati de El. Adica imaginea raiului. Sfintia Ta ai înteles sa faci o pictura transfigurata în nuante clare si deschise, paradiziace pentru a sugera lumea feerica de dincolo. Biserica de la Draganescu iradiaza lumina raiului. Ceea ce domina în ea pâna acum e imaginea Maicii Domnului. Cea care ocroteste biserica din bolta altarului e pur si simplu magnifica în milostivirea ei de mijlocitoare a lumii catre dumnezeescul ei Fiu. Cea care pluteste vizionar peste Sinodul de la Efes e facuta din atâtea nuante si numai din nuante încât nici nu pare pictura, ci o aparitie vaporoasa si diafana care, cu cerescul Prunc în brate, apare sa întareasca pe sinodali ca ea e într-adevar Maica lui Dumnezeu Theotokos.

 

Nota:

Aceasta scrisoare a fost data de Nichifor Crainic ucenicului sau spiritual Parintele Arsenia Boca dupa întâlnirea de câteva ceasuri pe care au avut-o în toamna anului 1971, în biserica din satul Draganescu din Bucuresti, pe care Parintele începuse sa o picteze.

Dupa mai multe convorbiri avute în Bucuresti, Nichifor Crainic a venit sa pecetluiasca, cu iubirea si competenta cu care scrisese Nostalgia Paradisului, valoarea picturii ucenicului sau ajuns parinte duhovnicesc de statura filocalica.

Monahia Zamfira Constantinescu

Preluat din revista Gândirea (seria noua)