SCRISOARE DESCHISÃ CÃTRE CUVIOSII MONAHI SI CUVIOASELE MONAHII

"Că luând crucea ai urmat Lui Hristos si lucrând ai învătat să nu se uite la trup căci este trecător" (Troparul cuviosilor).

"Râvniti darurilor celor mai bune..." (I Cor. 12, 31)


PREA CUVIOSI PÃRINTI SI PREA CUVIOASE MAICI,

Pentru noi monahii, darul cel mai bun nu poate fi decât rugăciunea.

Dăruindu-ne în smerenie si cugetare adâncă, preocupati să realizăm calitatea rugăciunii, vom dobândi de vom cere cu credintă de la Dumnezeu, precum zice Domnul Iisus: "Cereti si se va da; Bateti si se va deschide; Căutati si veti afla" (Mat. 7, 7).

În acest scop de a dobândi calitatea rugăciunii, ni se mai recomandă să fim uniti. Să ne unim în acest gând toti iubitorii de evlavie crestină. Evlavia fiind o virtute din cele 7 daruri ale Sfântului Duh, care ne uneste pe toti fii evlaviei. De se vor aduna doi sau trei laolaltă si vor cere ceva în Numele Meu, li se vor da lor, zice Domnul.

Ne-am propus să organizăm pe plan bisericesc monahal si mirean cercuri culturale religioase în care să promovăm practica rugăciunii inimii "isihasmul".

În scopul acesta P.C. Părinti duhovnici (mai vârstinici), propunem ca în jurul fiecărui duhovnic cu mai multă experientă duhovnicească să se formeze un cerc cu nevointe isihaste, în scopul initierii în rugăciunea inimii.

Nu venim cu ceva nou, casi cum ar pleca de la noi, ci e ceva cunoscut la Cuviosii Părinti Orientali, care au pus bazele acestor nevointe, pe care le întâlnim si la Cuviosii Părinti Români. De exemplu:

 1. Cuv. Gheorghe de la Mănăstirea Cernica.
 2. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului.
 3. Cuv. Iosif de la Pestera Vorona.
 4. Cuv. Teodora de la Sihla.
 5. Cuv. Paisie de la Neamtu.
 6. Cuv. Ioan Iacob de la Neamtu.
 7. Prea Cucernicul Părinte Dumitru Stăniloae.

Multi dintre mireni care au suferit ani grei de temnită comunistă. Un exemplu de trăire mistică poate fi dr. Vasile Voiculescu.

Nu excludem nici pe tineri în rândul cărora i-am găsit cu această îndeletnicire.

Mai recent la sfârsitul anului 1945, în Mănăstirea Antim a luat fiintă "Rugul Aprins", alcătuit din monahi si intelectuali distinsi (profesori, scriitori, compozitori, pictori, studenti) având ca temă de discutie, îndeosebi isihasmul cu aplicarea practică.

Cercul a fost desfiintat în 1950, multi dintre membrii săi au fost condamnati la ani grei de detentie comunistă.

În scopul de a reactiva această practică, mă adresez prea cuviosilor monahi si prea cuvioaselor maici, care sunt doritori si râvnitori a vietii de evlavie crestină ortodoxă si de practică a rugăciunii inimii, sau vreau să cunoască si să se initieze în acest exercitiu de rugăciune, trimit un exemplar, ca ghid de îndrumare pentru începători. Aceasta pentru a lua cunostintă si a trece la aplicarea practică, luând ca bun tot ce e scris în acest ghid. (Fără comentarii, ca să nu gresim). Acest articol a fost publicat în mai multe reviste bisericesti. Că ce se întâmplă?

Toti gresim că n-ascultăm de Duhovnic. Că de obicei multi aleargă peste dealuri si peste văi, ca să găsească un duhovnic mai iscusit să-i dea un sfat, dar nu ascultă nici de cei mari nici de cei mici.

Un lucru trebuie să stim! Suntem ca o plantă agătătoare. Suntem fragili. Trebuie să avem un tutore. Să avem un duhovnic. Să nu zicem că nu e bun. Că nu-i de aur sau de argint. Fie de fier, fie de lemn, e bun. Numai să nu fie de papură.

 1. Motivăm această Preocupare de a realiza calitatea rugăciunii.
 2. Pentru ca să combatem erorile ce le aduc în practica rugăciunii inimii maestrii magicieni si influente a religiilor orientale, budiste, hinduiste, spiritiste, practici yoghine, etc.
 3. Ca să informăm pe prea cuviosii monahi si cuvioasele maici din cuprinsul mănăstirilor noastre, adevărata nevointă isihastă.
 4. Ca să reactivăm practica nevointei isihaste care ne este recomandată în Regulamentul Monahal art.21 (Noul Regulament).
 5. Ca să aducem si noi monahii si oamenii evlaviei mireni tineri si vârstnici o umilă ofrandă de multumire Domnului Iisus Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul nostru la anul jubiliar - mileniul doi - anul mântuirii.

Să punem accentul pe anul jubiliar mileniul doi.

În misiunea de a propovădui practica "Rugăciunea inimii" în toată tara, am aprobarea Sfântului Sinod cu nr.7155/12 nov.1993 pe care o anexez la prezenta scrisoare, precum si pagina de îndrumare isihastă.

Iar ca Bibliografie cititi Filocalia nr.8 - Prea Cuviosi Români Isihasti. Astept răspuns la această comunicare si propuneri, sugestii de la P.C. Voastre. Cu smerită plecăciune,

Cel mai mic între muritori, Părintele Mina Dobzeu


Mănăstirea "Sfintii Apostoli Petru si Pavel"
Str. M. Kogălniceau Nr.19
Husi, jud. Vaslui, cod 6575