Să ne rugăm Sfântului Andrei

Pomenirea Sfintului Andrei - numit „cel dintii chemat” - pe care o facem astazi, este pentru noi un prilej de bucurie fiindca ne indreapta gindul catre unul dintre cei dintii apostoli ai Domnului nostru Iisus Hristos. Initial ucenic al lui Ioan Botezatorul care l-a atentionat asupra Mielului lui Dumnezeu, care va ridica pacatele lumii, Andrei il intilneste si apoi il reintilneste pe Mintuitor cu prilejul Pescuirii Minunate. Atunci chemarea a fost definitiva. Despre Sfintul Andrei nu stim multe. Ceea ce stim este ca niste elini care au dorit sa-l cunoasca pe Fiul lui Dumnezeu, I s-au adresat lui si el a intervenit pentru ei. Bucurie ne aduce in suflet si gindul ca Apostolul a ajuns cu propovaduirea pina in tinuturile noastre si locuitorii din Scitia Minor - Dobrogea de astazi, au auzit Evanghelia din gura lui. Este, de aceea, intr-un fel, apostol al stramosilor romanilor. Si-a sfirsit viata in Patras pe cruce in forma de X care-i poarta numele si care ne pazeste viata la rascruci. Ne este apropiat de suflet. L-a marturisit pe Domnul nostru Isus Hristos si prin viata si prin moarte.

Ne bucuram de Sfintul Andrei si ne gindim la numele lui care inseamna Barbat si care ne indeamna la curaj, la statornicie in bine, la stradanie pentru imbunatatirea noastra si a altora. Toata misiunea lui a fost sa-i apropie pe oameni de Dumnezeu si apropiindu-i de El, i-a apropiat pe unii de altii. A fost pentru solidaritate umana, pentru o legatura intre cei bogati si cei saraci, i-a indemnat pe cei ce au mult sa dea celor ce au putin, sa implineasca lipsurile celor cu lipsuri, dind celor ce aveau trebuinta de ajutor. L-a pus in atentie pe Domnul nostru Isus Hristos cel care a spus: "Orice i-ati facut unuia dintre acestia mai mici ai mei, mie mi-ati facut si oricit n-ati facut unuia dintre acestia, mie nu mi-ati facut". Oamenii au invatat ca ceea ce noi facem astfel pentru fericirea vesnica a fiecaruia dintre noi. Ceea ce oferim omului dintre noi, ii oferim Mintuitorului si ceea ce oferim mintuitorului, primim in mod inmultit noi insine. Sa ne rugam Sfintului Andrei - cel cu numele barbatiei, sa ne intareasca in credinta si in bunavointa fata de oamenii care au trebuinta de ajutorul nostru. Pe Evanghelia propovaduita de cel care ne-a increstinat, se intemeiaza credinta noastra de acum si pina in veac.

Amin.


Meditatie la praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, difuzata in emisiunea "Noapte Albastra", de la Radio Romania Actualitati - luni, orele 24.00-3.00. Realizatori: Pusa Roth si Marian Megan. Redactor: Lucia Stana Sevianu.