Biserica si politica

 

Rep.: Pãrinte, cum vedeti problematica implicãrii Bisericii în politicã?

Pãrintele Teofil: În primul rând, aici se mai pune o problemã. Ce întelegem prin Bisericã? Dacã prin Bisericã întelegem toti credinciosii Bisericii noastre, în cazul aceste nu poti sã zici cã Biserica nu se implicã în politicã, pentru cã credinciosii ei se implicã în politicã, nu? Într-un fel, eu as zice cã, dat fiind faptul cã oamenii care se angajeazã în politicã sunt totusi credinciosii Bisericii – în mãsura în care sunt sau mai sunt –, Biserica însãsi e reprezentatã în politicã. Nimai cã ãstia politici mai si mint. Pãi cine-i în Bisericã nu-i corect sã mintã... Mint pe oameni: "Cã uite, dacã ajung eu, fac asa si asa", si nu face. Cât s-o insistat atuncia, într-o vreme, pe coruptie, cã nu stiu ce. Pãi mai zice cineva acuma ceva de coruptie? Nimica.

Rep.: Stiti cã hotãrârea Sfântului Sinod a fost cã "clericii pot candida, numai ca independenti si numai cu aprobarea chiriarhului, pentru un loc în consiliile locale". De ce credeti cã s-a ajuns la aceastã variantã?

Pãrintele Teofil: Preotii, dacã tot candideazã, cu aprobarea ierarhului, atunci trebuie sã o facã numai ca independenti, ca sã nu intre în conflict cu altii. Apoi, în consiliile locale se presupune cã preotul ar putea tine echilibrul.

Rep.: Biserica Romano-Catolicã are poate uneori niste politici, niste atitudini mai clare, mai bine definite vizavi de problemele lumii. V-am spus de documentele emise anul trecut în Argentina si Statele Unite. Credeti cã s-ar putea face si în România ceva de genul acesta?

Pãrintele Teofil: Eu cred cã s-ar putea face dacã ar fi oamenii oameni... Dragã, Biserica trebuie sã se implice, dar nu direct. Adicã sã-si îndrumeze credinciosii. Dar sã te duci tu acolo în Parlament, preot, episcop ..., în sfârsit, eu nu cred cã e potrivit.

Rep.: Deci la nivelul ãsta al principiilor mai mult.

Pãrintele Teofil: Categoric. Cã noi nu suntem trãitori în pustie. Noi trãim aici cu oamenii si cu organele sociale si politice, si-atunci nu-i indiferent cine ajunge si ce face acela care ajunge.


Aceastã paginã a fost ultima oarã modificatã
la data de 
TOP
Nistea's Page
Meniu:
Me & Myself | Traduceri | Poeme | Eseuri
Spiritualitate | Patericul adnotat | Jurnal athonit
N-writers | Simone Weil | Ileana Mãlãncioiu
Mari duhovnici | My Links

Copyright © 2000-2001, Iulian Nistea.
This file may be copied on the condition to specify the copyright notice.