Părintele Paisie Olaru

Pãrintele Paisie Olaru

 


"Să nu faci tot ce poti,
să nu crezi tot ce auzi
si să nu spui tot ce stii!"

 

Ieroschimonahul Paisie Olaru s-a nascut la 20 iunie 1897, in satul Stroiesti, comuna Lunca - Botosani, intr-o familie cu cinci copii, fiind cel mai mic la parinti. Tatal sau, Ioan, era padurar, iar mama sa, Ecaterina, casnica. Din botez a primit numele de Petru.

In anul 1921a intrat in viata monahala la Schitul Cozancea din apropiere, luand la calugarie numele de Paisie. In anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar in anul l947, preot, fiind pentru putin timp egumen la schitul de metanie.
In toamna aceluiasi an se retrage la Manastirea Sihastria, devenind duhovnic al intregii obsti, pana la sfarsitul vietii sale. Intre anii 1972 - l985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar in ultimii cinci ani a locuit in chilia sa de la Sihastria, fiind bolnav, pana s-a mutat la Domnul, in noaptea de 18 octombrie 1990.

Parintele Paisie a ramas in sufletul multora, iar dupa moartea sa o recuperare a memoriei sale a fost facuta de grupul Teognost (Cluj-Napoca), care a reunit fotografii, obiecte, documente si scrisori de-ale parintelui intr-o expozitie itineranta "De dragul Părintelui Paisie", vernisată initial la Mănăstirea Nasterea Maicii Domnului din Ciucea (judetul Cluj) între 1 si 15 mai 2000.

Desi Pãrintele Paisie nu a fost un om al cuvântului scris, dupã el au rãmas o serie de ziceri, relatãri, cuvinte, scrisori, care au fost publicate în mai multe volume se sine stãtãtoare sau în reviste.

Texte ale Pãrintelui Paisie:

Deferite texte despre Pãrintele Paisie: